Viooldocenten in Nederland
Vlissingen (4381***), Government of Rotterdam (3024***)
Viool, Piano, Compositie, AMV (Algemene Muzikale Vorming)
Viool leren spelen
Wil je beginnen met het leren spelen van de viool? Ben je dol op de manier waarop de viool emotie oproept? Wil je tijdloze werken van componisten als Mozart of Paganini kunnen naspelen? Kom dan vandaag nog in contact met een van onze ervaren, professionele muziekdocenten. Waar je ook bent in jouw spel, we kunnen je matchen met de perfecte leraar en je vooruitgang laten boeken in een mum van tijd!
Professionele, betrouwbare viooldocenten
Bij Muziekonderwijs zorgen we ervoor dat al onze docenten professionals zijn en ervaring hebben met lesgeven. Bescherming van het kind is iets dat ons aan het hart ligt en we doen er alles aan om veilige lessen van hoge kwaliteit te kunnen leveren die voor iedereen toegankelijk zijn.
De voordelen van het spelen van viool
Stel je voor dat je Caprice 24 vol vertrouwen speelt, voor een publiek. Daarna barstten ze in applaus uit. Hoe geweldig voelt dat? Goed voor je zelfvertrouwen, zelfrespect en grote motivatie om verder te leren! Een prestatie als deze kost vele uren oefening en hard werken - onze leraren kunnen daar precies mee helpen. Of je nog steeds de basis leert of je bent een gevorderde speler in het zoeken naar nieuwe uitdagingen, een van onze ervaren docenten kan je helpen. Voor kinderen is viool een geweldig instrument om te leren - het is echt goed voor het ontwikkelen van coördinatie, concentratie, gericht leren en zelfvertrouwen.
Waar wil je de viool leren spelen?
Muziekonderwijs heeft geweldige viool leraren beschikbaar over heel Nederland en wij blijven groeien. Neem een kijkje hieronder voor het aanbod aan viool leraren in de grote steden:
Interesse om een ander instrument te bespelen?
Ons team is aan het groeien en wij zijn erg trots op ons aanbod aan professionele muziek docenten. Neem een kijkje hieronder voor andere muziekinstrumenten.
De viool leren kennen
Voordat je de viool gaat spelen, is het handig om een beetje te weten welk deel wat doet! Hier is wat informatie om je op weg te helpen ...
- Scroll: de scroll zit aan de bovenkant van de viool en is puur voor decoratieve doeleinden!
- Pegs: deze worden gebruikt om de snaren af te stemmen - op elke peg is een van de strings er doorheen getrokken. Als u de snaar strakker maakt, klinkt deze scherper en als je hem loslaat, wordt deze plat.
- Hals: de nek van de viool is waar uw linkerhand zal zijn.
- Toets: hier zet je je vingers om verschillende tonen te laten klinken.
- Lichaam: het lichaam, ook wel body genoemd, van de viool is hol, en dat is waar het geluid is gemaakt. In het lichaam zit een degelijke pin - dit ondersteunt het lichaam en kan het geluid ook veranderen als het wordt aangepast.
- Strings: de laagste reeks, die het dichtst bij je gezicht en schouders ligt, is een G. De volgende reeks is D, dan A, dan E. Probeer een manier te bedenken om dit te onthouden, misschien een zin van vier woorden, bij elk woord dat begint met de tekenreeksletters, bijvoorbeeld Good Dinosaurs Ate Eggs. Het kan zo gek zijn als je wilt, zolang het je helpt de namen van de snaren te onthouden! Tussen het einde van de toets (het dichtst bij je gezicht) en het staartstuk, gebruik je meestal je boog, hoewel bij sommige meer geavanceerde technieken je kunt buigen over de toets of dichter bij de brug. Het is belangrijk om regelmatig je snaren te vervangen, vooral als je veel speelt. Vraag je leraar hierom advies en zie hoe een expert de touwtjes verandert voordat je het zelf probeert - het is niet zo eenvoudig als je zou denken!
- F-gaten: deze gaten zijn van vitaal belang om het geluid van het lichaam te projecteren.
- Brug: de brug steekt de touwtjes naar boven. Het moet in een hoek van 90 graden van het lichaam zitten.
- Fijnstemmers: de meeste beginner violen hebben 4 fijnstemmers, één voor elke snaar. Deze zijn erg handig voor mensen die minder ervaring hebben met het stemmen van de viool, ze zijn veel gemakkelijker om mee te werken dan de stemhaken en helpen perfect in-tune-snaren te krijgen. Meer gevorderde spelers gebruiken vaak violen met slechts 1 fijnafstemming voor de E-snaar, omdat fijnstemmers de toon van je viool kunnen beïnvloeden en meer gevorderde spelers meer ervaring hebben met de afstemknoppen.
- Staartstuk: het staartstuk haakt op het bovenste uiteinde van de viool, bij de kinsteun. Het houdt het einde van de snaren vast en houdt ze strak.
- Kin rust: zoals gesuggereerd door de naam, dit is waar je je kin laat rusten! Sommige spelers spelen zonder kinsteunen, sommigen kiezen verschillende kinsteunen en sommige bedekken de kinsteun met materiaal om het comfortabeler te maken. Het draait allemaal om voorkeuren en wat prettig aanvoelt voor jou - we zijn allemaal anders gebouwd!
- Stick of the Bow: dit is het houten deel van de boog. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de stick niet te strak of los zit tijdens het spelen - je kunt de strakheid veranderen met de schroef aan het uiteinde van de kikker. Als het te strak is, kan het breken en als het te los zit, krijgt u geen schoon geluid. Sommige meer geavanceerde boogtechnieken hebben betrekking op het gebruik van het hout om de snaren te bespelen - dit wordt vaak gebruikt als een effect in orkesten.
- Tip van de boog: het is belangrijk om het spelen met de volle strik te verkennen, van de kikker tot de punt, omdat het gemakkelijk is om vast te lopen in het midden van de boog, waar het het gemakkelijkst is om het geluid te regelen.
- Hair of the Bow: dit is het deel van de boog dat je gebruikt om de snaren te bespelen. Het is belangrijk om de boogharen af en toe te laten vervangen - zeker niet zo regelmatig als de strijkers op de viool, maar elk jaar of twee zal je merken dat de haren zijn afgenomen en versleten door hars en spelen.
- Frog of the Bow: dit is waar je rechterhand naartoe gaat. Het is ook waar je de strakheid van de boogharen kunt veranderen.
Heb ik mijn eigen viool nodig?
Het is belangrijk dat je toegang hebt tot een viool om te oefenen tussen lessen door. We raden aan wat onderzoek te doen en je leraar om advies te vragen. Het kopen van een viool is heel persoonlijk en je moet er een vinden met een geluid waar je van houdt, maar het is ook de moeite waard om het als een investering te beschouwen. Je kunt ook advies vragen aan muziekwinkels of dealers, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze niet onpartijdig zijn - ze maken winst als ze je kunnen overtuigen om hun producten te kopen, en er is geen garantie voor kwaliteit of conditie! Het kan ook nuttig zijn om advies te vragen aan een gitaarbouwer die violen maakt en repareert - ze hebben de neiging zeer goed geïnformeerd te zijn over verschillende vioolmerken, wat ze op bepaalde leeftijden waard zijn enz. Anders dan de markt van veel instrumenten, kunnen tweedehandsviolen eigenlijk veel duurder zijn en van betere kwaliteit zijn. Raak echter niet verstrikt in het tijdperk van een instrument als je niets weet over het merk of de kwaliteit - een oude viool is niet per definitie een goede viool.
Welke maat viool heb ik nodig?
De viool komt in volledige grootte, 7/8, 3/4, 1/2, 1/4, 1/8, 1/10 en 1/16 maten. De kleinere formaten (3/4 en lager) worden over het algemeen alleen voor kinderen gebruikt en produceren zelden dezelfde geluidskwaliteit als een grotere viool. 7/8 en volledige grootte worden beide voornamelijk gebruikt door volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar, afhankelijk van hun grootte. De meeste volwassen spelers kiezen ervoor om violen op ware grootte te spelen, maar sommige voelen zich meer op hun gemak bij een viool met 7/8 maten. De lichaamslengte (zonder hals) van een gewone viool is ongeveer 35 cm. Een 3/4 viool is ongeveer 33 cm en een 1/2 viool is ongeveer 30 cm. Wees voorzichtig, aangezien de maten van fabrikant tot fabrikant verschillen. Omvang is alles wat comfortabel is voor de speler, dus zoek er een die voor u werkt. Voor ouders is het de moeite waard om na te denken over hoeveel geld je uitgeeft aan een kleinere viool voor je kind - houdt er rekening mee dat ze zullen groeien en dat je op een gegeven moment waarschijnlijk een grotere maat zult moeten kopen!
Apparatuur voor de viool
Afgezien van een viool en boog, heb je nodig:
- Een schoudersteun - deze hecht aan de onderkant van je viool en rust op je schouder, waarbij je je viool tot aan je kin optilt. Je leraar kan je in het begin een spons of iets dergelijks geven om kosten te besparen, maar uiteindelijk zal je waarschijnlijk een schoudersteun nodig hebben. Sommige spelers spelen het liefst zonder spel, maar de meesten gebruiken een rusttijd. Als je kunt, probeer dan een paar verschillende rusten uit en kijk wat voor jou comfortabel is.
- Rosin - dit is wat je op de boogharen doet om de toon en grip te verbeteren. Je leraar kan je adviseren over een goed merk.
- Een tas voor je viool - dit is belangrijk om je viool veilig te houden en je ermee te laten reizen. Je docent kan je adviseren over een geschikte tas, maar de meesten zullen een degelijke behuizing aanbevelen (Hiscox is hiervoor een goed merk, echter is deze vrij duur) voor het reizen op elke afstand.
- Een muziekstandaard - het is handig om thuis een muziekstandaard te hebben om te oefenen!
De viool bespelen
Wanneer je voor het eerst een viool oppakt en de toets ziet, zonder markeringen of fretten, kan het overweldigend lijken. Hoe weet je waar de bankbiljetten zijn? Dit is iets waaraan je snel zult wennen. Veel leraren zetten bij het werken met beginners tijdelijk een paar stickers op je toets, alleen om je te helpen de weg te vinden. Na een tijdje heb je ze niet meer nodig en vind je de notities vanzelf.
Wanneer je de viool voor het eerst start, is het erg belangrijk om je bewust te zijn van je techniek. Zoals het leren van een ander instrument, is techniek de ruggengraat van alles wat je doet en leert, en het is vooral belangrijk bij het leren van viool. In sommige instrumenten is techniek meestal aanwezig om je tegen verwonding te beschermen, maar het heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op het geluid dat je op een enorme manier maakt. Bij het leren van viool is dit niet het geval - natuurlijk is het er nog om je te beschermen tegen blessures, maar het bepaalt ook hoe goed je geluid is. Goede boogtechniek is van vitaal belang om met succes verschillende articulaties in je spel te gebruiken en een geweldige toon te creëren. Evenzo dicteert een goede techniek uit de linkerhand hoe goed je tonen klinken en hoe goed je intonatie is.
De beste manier om geweldige techniek te leren, is van een geweldige leraar, maar hier zijn enkele tips om als uitgangspunt te nemen:
- Probeer, voordat je de boog opraapt, je pols en hand echt te ontspannen. Schud het, open en sluit je vingers, draai je pols in een cirkel. Dit zal je helpen je gewrichten ontspannen te houden zodat ze kunnen meebewegen met je boogbeweging - je wilt nooit dat je gewrichten stijf of op slot zijn.
- Wanneer u probeert te buigen, houd uw hand dan ontspannen en plaats deze voorzichtig op het onderste uiteinde van de boog. Vanaf hier, met behoud van ontspannen gewrichten, schuif je je vingers op hun plaats: je duim moet voorzichtig onder de stok van de boog worden gestoken en netjes rusten bij de kikker; het middelste gewricht van uw eerste vinger moet rusten op de stok van de boog, met uw vinger gebogen; de uiteinden van je middelste en ringvinger moeten op de zijkant van de kikker rusten; de punt van uw pink moet op de stok van de boog zitten, zonder stijf te zijn.
- Je linkerhand moet altijd ontspannen zijn, en nogmaals, geen enkele gewrichten moeten blokkeren of stijf zijn. Je vingers moeten allemaal comfortabel op de toets kunnen zitten; je duim moet op de zijkant van de toets rusten; je pols moet relatief recht zijn.
- Een veelgemaakte fout gemaakt door beginners is het hebben van de pols gebogen en de hand plat onder de nek van de viool. Dit zal niet alleen je pols doen pijn doen, maar ook de beweging in je vingers en hand beperken. Als je geavanceerder bent, moet je je hand op en neer bewegen om hogere noten te bereiken, en je kunt deze bewegingen niet soepel maken als je grijpt de nek met je hand. Zorg ervoor dat je pols ontspannen is, niet gebogen en nergens in de buurt van de nek van de viool.
Houding voor het bespelen van de viool
Het is mogelijk om viool te spelen terwijl je zit of staat. Als je bijvoorbeeld een solo-uitvoering zou doen, zou je staan, maar in ensembles als strijkkwartetten of orkesten zou je waarschijnlijk zitten. In beide gevallen is het erg belangrijk dat je veel aandacht schenkt aan je houding. Slordige houding kan leiden tot pijn, pijn en na verloop van tijd, meer ernstige aandoeningen zoals RSI-klachten. Het spelen van de viool voelt aanvankelijk een onnatuurlijke houding voor het lichaam. Je moet erop gericht zijn je houding zo natuurlijk en ontspannen mogelijk te maken. Om de principes van een veilige en ontspannen houding onder de knie te krijgen, is het raadzaam om het advies in te winnen van een deskundige leraar.
Warming up oefeningen
Verbeter uw bewustzijn van intonatie en vingerplaatsing door een dagelijks schema van etudes, schalen en lange notities te gebruiken. Dergelijke oefeningen zijn een essentieel onderdeel van het verbeteren van je vaardigheden als violist - zowel solo als in een ensemble. Er zijn een groot aantal geweldige warming-up oefeningen om de techniek en behendigheid in beide handen te verbeteren. Een speciale vermelding waard zijn Ševčík's vioolstudies, die zich individueel richten op de rechter- en de linkerhand. Deze kunnen vooral helpen om de sterkte van de vingers te vergroten, zodat snel spelen en dubbele stops haalbaarder worden.
Bladmuziek lezen
Afhankelijk van welk genre je kiest, kan het lezen van muziek een essentieel onderdeel van je spel zijn - en zelfs als je een genre nastreeft waarin je geen bladmuziek gebruikt, is het nog steeds een geweldige vaardigheid om te hebben! Je leraar zal waarschijnlijk de mogelijkheid hebben om met je muziek te lezen, maar hier zijn een paar nuttige tips om je op weg te helpen:
De reeks van vijf regels op bladmuziek wordt de staaf genoemd. Muziek begint altijd met een sleutel - dit is belangrijk omdat het dicteert wat de verschillende lijnen en spaties in de notenbalk betekenen. De viool gebruikt de g-sleutel, dus laten we ons daarop concentreren!
In de g-sleutel zijn de lijnen van onder naar boven:
E
G
B
D
F
Nogmaals, misschien vindt u het handig om een rijm te verzinnen om dit te onthouden. Een veel gebruikte is:
Every
Good
Boy
Deserves
Football
De spaties tussen de regels vertegenwoordigen een andere reeks noten. Van onder naar boven zijn ze:
F
A
C
E
Deze kun je gemakkelijk onthouden omdat je dan het woord “face” spelt.
Uiteindelijk, als je naar een muziekstuk kijkt, kun je de melodie in je hoofd horen en meteen spelen! Dit vergt veel oefening en gehoortraining, maar het is super lonend!
Een manier om dit proces te versnellen is door een muziekstuk te kiezen, de bladmuziek en een opname te vinden. Dan kun je met de bladmuziek gaan zitten, zingen wat je denkt dat de melodie doet, en dan luisteren naar de opname. Zoek uit welke stukjes je fout hebt en waarom. Dit kan u helpen de vormen van melodieën aan te sluiten op het geluid van hen. Deze vaardigheden zijn erg belangrijk en helpen je ook om lastige noten op de viool te zetten.
Een metronoom gebruiken
Op tijd spelen een essentiële vaardigheid voor elke muzikant. Hoewel het erg moeilijk is, zal het, als we in de vroege stadia van ons spel beginnen, urenlang frustratie besparen. Om dit te doen, oefenen we op tijd met een metronoom, een apparaat dat oneindig hoorbare klikken maakt. Deze klikken vertegenwoordigen elk één tel in de balk. Dus voor één balk van 4/4 plaatsen we de metronoom op een geschikt tempo (het beste om langzaam te starten en op te bouwen!) En tel met elke tel. Als je dit eenmaal hebt meegewogen door mee te tellen, kun je gaan meespelen met de metronoom.
Viool spelen met anderen
Muziek spelen met andere mensen is een geweldige manier om te socialiseren, en er is iets magisch aan het zijn van een vitaal onderdeel in een groot collectief geluid. Beginners denken misschien dat je een expert moet zijn voordat je in een ensemble kunt spelen, maar dit is niet het geval! Het spelen met andere mensen vanaf de vroegste stadia van je training is een fantastische manier om je vaardigheden te verbeteren.
FAQ
- 1. Hoe begin ik?
- 2. Ben je gebonden door het kopen van lessen of het creëren van een account?
- 3. Waarom zijn er verschillende prijzen?
- 4. Soorten lessen
- 5. Lenen en huren van instrumenten
- 6. Beginnen en oefenen?
- 7. Kinderen
- 8. Senioren
1. Hoe begin ik?
Het enige dat u hoeft te doen, is een rechtstreeks bericht sturen naar uw favoriete docent via zijn/haar profiel en de docent neemt binnen drie dagen contact met u op. Jij en je leraar maken dan een afspraak over de eerste les. Daarna kun je doorgaan met individuele losse lessen of een strippenkaart aan te schaffen.
2. Ben je gebonden door het kopen van lessen of het creëren van een account?
Na afloop van de eerste les met je docent, vindt de betaling plaats. De betaling vindt plaats via jouw profiel op de website. Al onze communicatie gebeurt via inloggen op onze website, wat voor alle partijen eenvoudiger en veiliger is. Zodra je een bericht verzendt naar een docent, wordt automatisch een niet-bindend studentenprofiel voor je aangemaakt. Het aanmaken van een studentenprofiel is tevens niet verplicht op lessen aan te schaffen.
Mochten er vragen zijn, kun je altijd onze klantenservice bellen tijdens de openingstijden.
3. Waarom zijn er verschillende prijzen?
Prijzen variëren van leraar tot leraar en weerspiegelen meestal het niveau van ervaring en vraag. De docenten stellen zelf de prijs in waar nodig. Een laag prijsniveau is daarom niet een indicator van lage anciënniteit.
4. Soorten lessen
Muziekonderwijs biedt op dit moment alleen losse lessen aan, maar houd de website in de gaten voor eventuele veranderingen hierin in de toekomst.
5. Lenen en huren van instrumenten
Het is helaas niet mogelijk om instrumenten te huren of te lenen via Muziekonderwijs. Echter hebben sommige docenten wel de nodige instrumenten en hoef je dus niet je eigen instrument aan te schaffen of mee te nemen. Dit wordt meestal weergegeven in hun docentenprofiel.
6. Beginnen en oefenen?
Muziekonderwijs biedt lessen op alle niveaus aan, en als je specifieke vragen hebt of als je op zoek bent naar een intensieve cursus in speciale theorieën of technieken, kunnen wij je helpen de juiste leraar te vinden. Dit geldt ook als je hulp zoekt bij het voorbereiden van de examens voor muziekconservering of muziekstudies, als je het formulier vóór een opname moet laten opschonen, of als je alleen ondersteuning wilt om een enkel nummer voor een speciale gebeurtenis uit te voeren.
7. Kinderen
Al onze trainers zijn gecertificeerd en zijn pedagogisch gekwalificeerd om kinderen les te geven en voldoen aan onze toelatingseisen voor een schoon en kinderveilig certificaat. Sommige leraren hebben echter een vereiste voor de minimumleeftijd van de studenten en in dat geval wordt dit aangegeven in hun docentenprofiel. Als je gedetailleerde vragen hebt over leeftijd en pedagogische methoden, kun je rechtstreeks contact opnemen met de docent door een niet-bindend studentenprofiel te maken.
8. Senioren
Is het 40 jaar geleden dat je voor het laatst een instrument in handen had en wil je het plezier van het spelen verfrissen? Ongeacht je vereisten, kunnen onze docenten je helpen opnieuw te beginnen en de vreugde en blijdschap van muziek opnieuw te ervaren.
Contact?
Als jij nog vragen hebt neem gerust contact met Muziekonderwijs.nl. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste instrument of de juiste docent. Wij zijn bereikbaar op telefoon 085 833 99 83, whatsapp 06 12151583 of email [email protected]. Wij kijken ernaar uit!
Keer terug naar de voorpaginaOnze klanten houden van Muziekonderwijs.nl
"Ik volg sinds februari gitaarles bij Lennert Kemper via muziekonderwijs. De lessen zijn leuk, leerzaam en hebben ervoor gezorgd dat ik veel meer plezier in het gitaarspelen heb gekregen. Verder werkt de site makkelijk qua betalingen en rooster. Al met al ben ik heel erg te vreden met Lennert als docent!"
5 van 5
Joey Poot - Leerling bij Muziekonderwijs.nl