De Trompet - een heleboel lucht!

De Trompet - een heleboel lucht!

De trompet is een solo-instrument dat veel fysieke kracht vereist van de muzikant. Er moet namelijk veel lucht door de trompet om geluid en muziek te kunnen creëren, en daardoor komt er veel kracht op de lippen te staan. Daarnaast is het ook gemakkelijker om de gegenereerde tonen te bepalen als men een grotere lichaamsdruk kan zetten. Om geluid uit een trompet te krijgen, is het niet genoeg om alleen te blazen of te ademen. Nee, je moet een soort van bromgeluid maken met je lippen (“buzzen”), dat de trillingen in de lucht kan maken. Het zijn deze trillingen die, nadat ze zijn versterkt, door het menselijk oor kunnen worden opgevangen.

file

De trompet bestaat uit een spiraalvormige, messing buis met aan de ene kant een trechtervormige opening om het geluid te versterken en helderder maken en aan de andere kant een mondstuk. In het midden van de pijp zitten meestal drie ventielen (op sommige instrumenten meer). Het instrument kan een heldere en doordringende toon produceren, maar is gestemd om slechts een soort klank te maken.

Er kunnen echter boventonen worden gemaakt door de vorm van de lippen te veranderen. Om andere tonen te creëren, worden de ventielen op het instrument gebruikt. Op de Bb-trompet, de meest voorkomende trompet, zitten drie ventielen.

De eerste maakt een toon die één toonhoogte lager ligt dan de oorspronkelijke, de tweede maakt een toon die een halve toonhoogte onder de oorspronkelijke ligt en de laatste anderhalve toon hieronder. De toon wordt veranderd door op de ventielen te drukken. Wanneer die ingedrukt worden, wordt de buis langer gemaakt en daarmee leggen de trillingen een langere weg af in de lucht.

Dit is van grote invloed op de lengte en frequentie van de trillingen. Het is ook mogelijk om het geluid te veranderen of af te zwakken met behulp van een demper, die in veel verschillende soorten en voor diverse doeleinden kan worden verkregen.


Geschiedenis van de trompet

De trompet is al zeer lang in gebruik. Er zijn trompetten gevonden uit het jaar 1500 voor Christus. Die bazuinen hadden geen ventielen waardoor alleen de mogelijkheid bestond om één toon te spelen, naast natuurlijk de over- en boventonen door middel van de lippositie.

Daarmee waren deze voorlopers van de trompet niet bijzonder nuttig in de muziek, maar daar waren ze in het begin dan ook niet voor ontworpen. Ze werden uitsluitend gebruikt als een machtsymbool voor koningen en hertogen en als signaalhoorns, zowel binnen de geloofsuitoefening als bij de oorlogsvoering.

Rond het begin van de 19e eeuw werden de ventielen ontwikkeld die het instrument nuttiger maakten in de muziekwereld. In die tijd gebruikte Monte Verdi bijvoorbeeld de trompet van het model Aïda voor zijn gelijknamige opera.


De trompet vandaag

Ook tegenwoordig bestaan er meerdere modellen van de trompet. De meest voorkomende is de al eerder genoemde Bb-trompet. Daarnaast zijn er o.a. de pocket-, schuif-, bas- en piccolotrompet, de cornet en de flügelhorn.

Cornet en flügelhorn

De cornet en de flügelhorn hebben wat wordt genoemd een conische boring, wat betekent dat de pijp meer kegelvormig is. De cornet heeft bovendien een meer gebogen buis, die zorgt voor zachtere tonen. De flügelhorn, daarentegen, heeft een dieper mondstuk en een grotere uitgang, die wat diepere tonen creëren. Aan de andere kant, als je helderdere tonen wilt spelen, moet je een piccolotrompet hebben.

Deze trompet heeft vier ventielen en kan daarom de buis veel langer maken en zodoende meer de toon veranderen. Bovendien zijn de buis en de trompet kleiner, wat betekent dat de trillingen in de lucht minder bewegingsruimte hebben. Hierdoor ontstaan frequentere en kortere trillingen, wat heldere tonen geeft. Deze trompet werd het vooral gebruikt in de barokperiode, onder andere door componisten als Bach en Händel.


Krijg les in trompet


Als je trompet, cornet of flügelhorn les wilt krijgen van een bevoegde docent met een gedegen opleiding en ervaring, dan kan Muziekonderwijs.nl de uitkomst bieden. Hieronder vind je enkele van onze docenten in het hele land:

Trompetles in Amsterdam

Bekijk trompet lessen van Alberto , hij geeft onder andere les in trompet, tuba en trombone.
 

Trompetles in Rotterdam

Bekijk trompet lessen van Daniel , hij geeft onder andere les in trompet en piano.
 

Trompetles in Enschede

Bekijk trompet lessen van Reinier , hij geeft onder andere les in trompet, cornet en bugel.
 

Trompetles in Den Haag

Bekijk trompet lessen van Melanie , zij geeft onder andere les in trompet, cornet en bugel.