Leer over triaden

Triaden zijn akkoorden met drie noten, opgebouwd uit graden van een schaal.


Een triade construeren


Majeur- 1-3-5

Mineur- 1- b3- 5

Verminderd- 1- b3- b 5


Namen van noten


Ook nummeren we de noten of noemen ze bij hun andere namen:

C- Eerste / wortel / tonisch

D- Tweede / Supertonisch

E- Derde / Mediant

F- Vierde / Subdominante

G- Vijfde / Dominant

A- Zesde / Submediant;

B- Zevende / Toonaangevende toon

Deze namen voor noten zijn ook van toepassing op elke toets, bijvoorbeeld in G, grote G zou onze wortel zijn, A zou onze Supertonic zijn enz.


Natuurlijke mineur toonladder


Nu kijkend naar een natuurlijke mineur schaal die vergelijkbaar is met onze majeur schaal, afgezien van drie tonen. Onze derde, zesde en zevende, die 'afgevlakt' zijn, wat betekent dat de toon met een halve toon omlaag gaat. Een C-mineur schaal ziet er bijvoorbeeld zo uit.

C - 1e / wortel / tonisch

D - tweede / supertonisch

E flat - vlak afgevlakte derde

F - perfecte vierde / subdominant

G - perfecte vijfde / dominant

Ab - vlakke zesde

Bb - vlakke zevende


Verminderde toonladder


Ten slotte zien we een verminderde schaal. Onze verminderde schaal is een beetje vreemd. Dat wil zeggen dat het een octatonische toonladder is, wat betekent dat er 8 noten in de toonladder zijn, in tegenstelling tot de zeven die we op onze majeur- en mineurtoonladders zien. Daarom ziet een verkleinde schaal van C er zo uit:

C- D- E, vlak- F- G,flat- A,vlak- A natuurlijk- B. 


Triaden in de majeur toonladder


Nu zijn al deze triaden aanwezig in de majeur toonladder, en verschillende triaden vallen op verschillende niveaus van de schaal, bijvoorbeeld bij onze grote schaal:

C- Majeur Triade  (c,e,g.)

D- Mineur Triade (d,f,a) 

E- Mineur Triade (e,g,b)

F- Majeur Traide (f,a,c)

G- Majeur Triade (g,b,d)

A- Mineur Triade (a,c,e)

B- Verminderde Triade. (b,d,f.)


Uitleg van de toonladder namen


Het hier gegeven voorbeeld maakt alleen gebruik van de C-maatsoort, maar dit concept is van toepassing op alle belangrijke schalen. Dit is waar onze getallen/ alternatieve woorden voor schaalgraden heel nuttig worden. Je kan dit beschouwen als een formule die kan worden gebruikt om een resultaat te krijgen.

1/Root/Tonic- Majeur Triade

2nd/Supertonic- Mineur Triade

3rd/ Mediant- Mineur Triade

4th/ Subdominant- Majeur Triade

5th/ Dominant- Majeur Triade

6th/ Submediant- Mineur Triade

7th/Leading Tone- Verminderde Triade

Dit is slechts een inleiding tot Triaden. We hebben zelfs andere soorten triaden, inversies of drieklanken op de verminderde schaal niet behandeld. Voordat we echter de onderwerpen in een latere blog aanhalen, probeer je de belangrijkste schaaltriaden, inclusief hun unieke geluid en vormen op je instrument, onder de knie te krijgen.


De juiste muziek educatie


Wil je leren hoe je een instrument bespeelt? Misschien kun je het al een beetje, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren leraren in het hele land. Vind vandaag een leraar in uw stad!


Wie zijn wij?


Het office-team van Muziekonderwijs.nl zijn allemaal professionele muzikanten en leraren. We zijn ook van mening dat we de beste baan ter wereld hebben. We kunnen onze dag doorbrengen met studenten in het hele land praten over hoeveel ze van muziek houden en we hebben honderden mensen geholpen om contact te maken met de perfecte, professionele leraar voor hen. We helpen je ook graag! Neem contact met ons op en vertel ons jouw verhaal. Wij zijn bereikbaar op telefoon 085 833 99 83, whatsapp 06 12151583 of email [email protected].