Een guide voor het kopen van snaren voor een akoestische gitaar

Dit artikel is een guide voor het kopen van snaren voor je akoestische gitaar. Als je niet zeker weet welk type gitaar je bezit, kijk dan eens naar dit artikel. Deze guide geeft je een overzicht van de verschillende soorten snaren die je kunt krijgen voor een akoestische gitaar en hoe ze van elkaar verschillen.

"Maar zijn niet alle gitaarsnaren in principe hetzelfde?" denk je waarschijnlijk. Het antwoord: absoluut niet! Je zult verrast zijn hoeveel de snaren het geluid van je gitaar beïnvloeden.

Wanneer je dit artikel hebt gelezen, heb je een beter begrip van snaarmaterialen, snaardiktes en nog veel meer.

Snaar sets

Normaal gesproken zijn snaren beschikbaar in deze sets (Alle diktes in inches):

Set naam e B G D A E
Extra light .010 .014 .023 .030 .039 .047
Custom light .011 .015 .023 .032 .042 .052
Light .012 .016 .025 .032 .042 .054
Medium .013 .017 .026 .035 .045 .056
Heavy .014 .018 .027 .039 .049 .059

De "thin strings" worden typisch geclassificeerd als de .010-.047 sets en de .011-.052 sets, d.w.z. "extra light en "custom light".

De "heavy" snaren zijn daarom de .012-.054 sets tot de .014-.059 sets, dat wil zeggen "light", "medium" en "heavy".

Voordat we in soorten snaren duiken, check deze algemene aannames over snaarinstrumenten:


Dunne snaren

 • Over het algemeen makkelijker te bespelen
 • Makkelijker te buigen en naar beneden te drukken
 • Breken sneller
 • Produceren minder geluid en minder sustain
 • Meer kans op fret zoem, vooral op gitaren met een lage actie
 • Dit resulteert in minder spanning in de nek, wat te prefereren is bij vintage gitaren

Dikke snaren

 • Moeilijker te bespelen
 • Moeilijker te buigen en naar beneden te drukken
 • Produceer meer geluid en sustain
 • Resultaat in meer spanning in de nek

Snaren kiezen

Body Grootte

De vuistregel voor dit onderwerp stelt dat gitaren met kleine bodies het best zullen functioneren met dunne snaren, en gitaren met grote bodies werken het best met dikke snaren.

Anders gezegd, gitaarmodellen zoals "Parlor" en "Grand Auditorium" zullen beter klinken met dunne snaren, terwijl modellen zoals "Dreadnought" en "Jumbo" beter zullen klinken met dikkere snaren. Dit is om de grotere klankkamers beter te gebruiken (ook bekend als klankkasten).

Speelstijl

Fingerpicking is gemakkelijker met dunne snaren, dus als je subtiele fingerpicked volksmelodieën speelt, overweeg dan om dunne snaren te gebruiken.

Als de gitaar graag normaal bespeeld, zullen dikke snaren meestal de betere keuze zijn.

Als je beide stijlen speelt, kan een goede keuze de "Light" -set zij, die .012-.054 bevat, omdat het goed werkt voor beide stijlen. Dit is meestal de meest gebruikte meetklok. Houd er echter rekening mee dat dit van persoon tot persoon verschilt en mogelijk niet de juiste keuze voor jou is.

Gewenste toon

Dunne snaren hebben een lichter en meer trebly geluid, terwijl dikke snaren een donkerder en warmer geluid hebben dat de basfrequenties benadrukt.


Snaar materiaal

De snaar dikte is niet het enigste waar rekening mee moet worden gehouden: snaar materiaal is ook belangrijk.

De meest voorkomende materialen zijn:

 • Brons: Bronzen snaren hebben een fijne, lichte en enigszins "heldere" toon, maar verouderen vrij snel vanwege oxidatie.
 • Fosforbrons: fosforbronsnaren hebben een warmere en donkerdere toon dan bronzen snaren, maar behouden dezelfde "knapperigheid". De fosfor verlengt de levensduur van de snaren.
 • Koperen snaren: koperen snaren hebben een lichtere en meer metaalachtige tint.

Andere soorten snaren

De snaar soorten die hierboven worden genoemd, zijn de meest voorkomende, maar er zijn nog vele andere, waaronder "coated strings". Deze snaren hebben een zeer lange levensduur, maar dit gaat ten koste van de hoge tonen en sustain.


Een paar afsluitende aandachtspunten

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er geen goed en fout is bij het kiezen van snaren. Kies de snaren die bij je persoonlijke speelstijl passen. Dit is gewoon een gids om u op weg te helpen.

Heb je een gitaarversterker nodig? Bekijk gitaarversterker.startuwpagina.nl


Op zoek naar een gitaarleraar?


Wil je leren hoe je gitaar speelt? Misschien weet je het al, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren leraren in het hele land. Vind vandaag een leraar in uw stad!


Het team

Muziekonderwijs.nl bestaat uit een vriendelijk team van ervaren muzikanten en opvoeders. We houden ervan mensen te helpen en streven ernaar om iedereen in onze community een geweldige service aan te bieden. Niets bevalt ons meer dan mensen te woord te staan ​​over onze missie. Ook houden wij van het horen van ervaringen en verhalen over hoe muziek levens heeft veranderd. Onze primaire taak is om studenten te helpen contact op te leggen met de geweldige docenten van ons platform. Ben jij een leerling op zoek naar muziekles? Schrijf je dan in op ons platform! Heb jij andere vragen, opmerkingen of suggesties? Stuur ons dan een bericht via [email protected] en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Bekijk het aanbod van alle muzieklessen hier!