Leer meer over de gitaar en de basgitaar met Muziekonderwijs.nl

Leer meer over de gitaar en de basgitaar met Muziekonderwijs.nl


Gitaar afstemmen

Voordat je je gitaar speelt, moet je een beetje weten waarom je het afstemt.
Om je gitaar te spelen moet deze in harmonie zijn. Dit betekent dat de zes snaren elk een bepaalde toon moeten hebben, zodat het bij het spelen van een noot schoon klinkt. Elke snaar wordt gestemd door de stemmechanieken van de bovenkant van de gitaar (kop) te draaien.

De standaard manier om gitaar te stemmen, waar de meeste nummers in geschreven zijn, is EADGBE. Elke letter vertegenwoordigt de toon waarop de string moet worden afgestemd. De bovenste reeks (de dikste) moet op E. zijn afgestemd. De tweede naar de bovenkant moet op A worden afgestemd. De derde naar de bovenkant moet op D worden afgestemd enzovoort.

Voor het stemmen van de gitaar zijn er verschillende hulpmiddelen die van grote hulp kunnen zijn. Veel mensen gebruiken een digitale tuner met en LED-display die laat zien hoeveel je de koppen van de machine moet draaien om de gewenste noot te krijgen.

Deze kunnen in alle muziekwinkels worden gekocht en hoeven niet per se veel te kosten. Je kunt ook tuner-pedalen en zelfs apps voor je smartphone krijgen die je kunnen helpen.


Leer de snaren te verwisselen

Mocht het zo zijn dat er een snaar is afgebroken is dit een handleiding voor het wijzigen van je gitaarsnaren. Maak je geen zorgen als dit af en toe gebeurt. Maar als het vaak gebeurt, kan er een probleem zijn met je gitaar opstelling of zelfs met je techniek!

Onderhoud en de basgitaar instellen

De nek

De nek van de bas moet zo iets kromtrekken van je af wanneer je hem in de speelpositie houdt. Het ziet er misschien recht uit, ook al is het correct ingesteld.

Dit kan worden aangepast met de truss-rod, een lange metalen staaf die in de nek is geplaatst en die kan worden vastgedraaid of losgemaakt om de spanning op de nek te verlichten.

Als de nek te recht is, zoemen de snaren op de fretten en moet de trussstok daarom worden vastgedraaid. Zoek hulp van een professional als je geen ervaring hebt met het aanpassen van de nek op je bassen. Als u de truss rod teveel aanspant of losmaakt, kan deze de nek breken.

”Actie”

De afstand tussen de toets en de snaren en dus de hoeveelheid druk die nodig is om een helder geluid te maken, wordt omschreven als de actie van de gitaren. Sommige spelers geven de voorkeur aan een hoge actie vanwege het geluid dat het instrument geeft. Voor beginners is een lagere actie aanbevolen. Dit kan gedaan worden door de hoogte van de snaren op de brug aan te passen.

Om de snaarhoogte te veranderen, zijn er schroeven die kunnen worden aangepast. Wanneer de snaren laag zijn maar niet tegen de fret zoemen, is de opstelling correct.

Schaal

De schaal is de lengte van het zadel tot de brug, die ook kan worden aangepast. Als de weegschaal verkeerd is afgesteld, is de toets niet goed afgesteld. Op de achterkant van het zadel zitten twee schroeven. U kunt deze voor- en achteruit aanpassen. Dit verhoogt of verlaagt de lengte van de strings.

Als je een tuner hebt, kun je elke snaar normaal afstellen en dan moet dezelfde noot een octaaf hoger (op de twaalfde fret) ook op de toonhoogte staan. Als de schaal niet correct is, wordt de noot op de twaalfde fret niet afgestemd.

Om ervoor te zorgen dat de snaren niet tegen het fretboard zoemen, zijn nieuwe bassen uit de fabriek vaak niet nauwkeurig afgesteld. Daarom is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de set-up bij het kopen van een nieuwe bas.


Een liedje spelen

Wil je een liedje spelen? Blijf lezen! Songs kunnen veel verschillende akkoordprogressies hebben en hoewel sommige akkoorden niet zo goed samen klinken, zijn er geen strikte regels over welke je wel of niet samen kunt spelen.

Probeer eens een deel van het eerder in andere volgorde getoonde akkoord te spelen. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar je zult het onder de knie krijgen.


Gitaar en basgitaar les

Gitaarles

Gitaarles in Amsterdam

Gitaar docenten in Amsterdam

Gitaarles in Rotterdam

Gitaar docenten in Rotterdam

Gitaarles in Den Haag

Gitaar docenten in Den Haag

Gitaarles in Utrecht

Gitaar docenten in Utrecht

Basgitaar

Basgitaar les in Amsterdam

Basgitaar docenten in Amsterdam

Basgitaar les in Rotterdam

Basgitaar docenten in Rotterdam

Basgitaar les in Den Haag

Basgitaar docenten in Den Haag

Basgitaar les in Utrecht

Basgitaar docenten in Utrecht

lees ook:

How to fix sloppy guitar playing