Leer over de majeur en mineur pentatonische toonladders

Leer over de majeur en mineur pentatonische toonladders


Het leren van toonladders is een belangrijk onderdeel van het leren van een muziekinstrument. Als muzikanten moeten we toonladders beschouwen als onze "bouwstenen" voor het creëren en spelen van melodieën.


De majeur pentatonische toonladder


Voor ons gitaristen zijn de majeur en mineur pentatonische toonladders twee van de meest gebruikte toonladders die worden gebruikt in Rock en Pop songs.

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat een pentatonische toonladder uit 5 noten in één octaaf. Dus onze belangrijkste pentatonische toonladder C bestaat uit de volgende noten:

C, D, E, G, A, en dan herhaalt de toonladder zich vanaf de volgende C-noot een octaaf hoger dan de noot waarop we begonnen.

Zodat we de majeur pentatoniek in alle toetsen kunnen leren, moeten we weten in welke intervallen ze bestaan.

Intervallen: 1- 2- 3- 5- 6.


De mineur pentatonische toonladder


De mineur pentatonische toonladder. Deze toonladder bestaat uit de volgende intervallen:

1- b3- 4- 5 - 7 Dan herhaalt de schaal een octaaf hoger.

Dus, de tonen van de A mineur pentatonische toodladder zijn: A, C, D, E, G.

To mænd der spiller akustiske guitarer

De majeur en mineur met elkaar vergelijken


Dus, de tonen van de A mineur pentatonische toonladder zijn: A, C, D, E, G.

Je kunt dus misschien al zien dat een kleine pentatonisch C en C grote pentatoniek uit dezelfde tonen bestaan, dit komt omdat de Majeur en Mineur pentatonische toonladders verwant zijn!

Laten we deze twee schalen naast elkaar bekijken:

A, Een mineur pentatoniek: A- C- D - E - G

C. Een majeur pentatoniek: C- D- E - G- A.

Dus wat we kunnen zien is dat onze majeur pentatoniek hetzelfde is als onze mineur pentatoniek, echter wel vanaf de derde. En dat onze mineur pentatonische toonladder hetzelfde is als onze majeur pentatonische toonladder, maar wel vanaf de 6e.


Klassieke riffs


Zodra je deze schalen onder de knie hebt, klik dan eens op één van deze links die verwijzen naar de volgende klassiekers:

Sweet Child O' Mine- Guns and Roses

Black Dog- Led Zeppelin

Superstition- Stevie WonderDe juiste muziek educatie


Wil je leren hoe je een instrument speelt? Misschien kun je het al een beetje, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren muzikanten in het hele land. Vind vandaag een muzikant die lesgeeft in jouw stad!

Geen muzikant gevonden in deze steden? Zoek verder op andere steden op onze site! Zoek je een muzikant die online lesgeeft?


Wie zijn wij?


Het office-team van Muziekonderwijs.nl zijn allemaal professionele muzikanten en docenten. We zijn ook van mening dat we de beste baan ter wereld hebben. We kunnen onze dag doorbrengen met studenten in het hele land praten over hoeveel ze van muziek houden en we hebben honderden mensen geholpen om contact te maken met de perfecte, professionele leraar voor hen. We helpen je ook graag! Neem contact met ons op en vertel ons jouw verhaal. Wij zijn bereikbaar per telefoon op dinsdag en donderdag van 13:00 - 15:00: 06-18 20 58 22 of per email [email protected]