Muzieklessen voor kinderen

Muzieklessen voor kinderen

Twijfel je of je kind de juiste leeftijd heeft om muziek te gaan leren? Of wil je een instrument voor je kind kopen voor de eerste les? Als ouder kun je voor vele keuzes komen te staan! Daarom hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet, evenals een goed advies van onze leraren, zodat je voorbereid bent en je vragen kunt verduidelijken voordat je kind met muziekonderwijs begint!


Kind speelt op de piano



1. Wat bieden wij?

Bij Muziekonderwijs.nl bieden we muziekonderwijs voor iedereen, ongeacht leeftijd en niveau. Al onze leraren hebben meerdere jaren ervaring en hebben relevant onderwijs gevolgd, dus we zorgen ervoor dat jouw kind de beste lessen krijgt.

Je kunt meer lezen over de verschillende docenten in hun persoonlijke profiel, je kunt hier ook vragen stellen over de lessen, de docent, of andere kwesties. Via de persoonlijke pagina van de docent is het ook mogelijk om een les/proefles te boeken.

Vind een muziekleraar voor je kind. Muziekonderwijs.nl biedt educatieve pianolessen, zanglessen, gitaarlessen en verschillende andere muziekinstrumenten.

Dit is wat de ouders van onze studenten zeggen

"Mijn dochter volgt lessen bij Csilla, we zijn enorm tevreden en mijn dochter kijkt er elke keer weer naar uit." Csilla is een uitstekende leraar die altijd blij, vriendelijk en professioneel is."


2. Interview met ouders


Hieronder lees je een interview met een van de ouders van onze leerlingen, Sophia, om meer informatie en inzicht te geven in muziekonderwijs voor kinderen.

Welke vragen had je voordat jouw kind begon met muzieklessen?

"Onze zoon Emil is altijd erg muzikaal geweest en heeft eerder de reguliere muziekschool gevolgd voor interactie en instrumentonderwijs (fagot en gitaar). Toen hij de piano wilde proberen, probeerden we lessen bij dezelfde school te krijgen, maar kwamen op de wachtlijst. Omdat we niet wilden wachten voor vrije plekken bij de muziekschool, zochten we naar andere opties en kozen daarom voor Muziekonderwijs.nl."

Hoe heb je de juiste muziekleraar voor je kind gekozen?

"We hebben gekeken naar verschillende leraren en hun foto en omschrijving. We hebben vervolgens de leraar gekozen die ons het meest aansprak."

Hou oud was je kind toen hij met muzieklessen begon?

"Emil was 10 jaar oud toen hij begon met zijn pianolessen bij Muziekonderwijs.nl "

Had Emil een instrument voordat hij zijn lessen ging volgen?

"Ja, dat had hij"

Had Emil veel bladmuziek voordat hij begon?

"Ja, dat had hij. We vonden vooral veel aantekeningen en bladmuziek online. "

Hoe vaak gaat jouw kind naar de lessen van Muziekonderwijs.nl?

"Twee keer per week gaat hij naar pianoles"

Was je goed op de hoogte van de inhoud van de lessen van je kind?

"Ja. Na ongeveer een half jaar hadden we een afspraak met de leraar van Emil, hij (de leraar) stelde voor dat we moesten switchen naar iemand die iets meer voor ons kon betekenen. Hij heeft ons vervolgens een collega aanbevolen."

Krijgt je kind huiswerk mee voor de lessen die hij volgt?

"Ja, dat krijg hij"

Hoe lang zijn de lessen die je kind volgt?

"De lessen duren altijd een uur, maar dit kan je natuurlijk altijd zelf met de leraar afspreken."

Volgt jouw kind thuis lessen of bij de docent?

"Momenteel komt de docent bij ons thuis. Het is erg flexibel en het werkt super goed voor ons."

Heb je nog goede tips voor ouders wiens kinderen graag muziekonderwijs willen?

"Wij zijn super tevreden met Emil's lessen via Muziekonderwijs.nl. We hebben het alleen maar aanbevolen aan de mensen die we kennen."


3. Advies van onze docenten


Hieronder kun je goed advies en veel inspiratie krijgen over waar je als ouder rekning mee moet houden als je kind wil beginnen met muziekonderwijs. Onze docenten Csilla en Nina, die beiden een relevante opleiding en jarenlange ervaring in het muziekonderwijs hebben, delen hun advies en veelgestelde vragen waarvan jij kunt profiteren.

Goede raad van onze piano docente Csilla


Wanneer een kind overweegt om muzieklessen te volgen, moeten ouders ook goed nadenken, omdat het veranderingen in het dagelijks leven vereist. Meestal moeten de kinderen de leraar of oefenruimte bezoeken, wat veel extra tijd kost.

Daarom is mijn advies dat je als ouder alle mogelijke opties doorneemt voor hoe dit kan worden gedaan voordat het kind begint met zijn/haar lessen. Het is zonde om naar de eerste les te komen, om er daarna achter te komen dat er eigenlijk geen tijd is. Dit is een teleurstelling voor zowel het kind als de ouders.

Daarnaast is het belangrijk dat het kind een instrument heeft of krijgt om op te spelen. Lesgeven zonder oefenen bij het thuisfront resulteert in minder goede resultaten. Als je kind niet over een instrument beschikt, is het een goed idee om een maand te wachten met het aanschaffen er van. Het is zonde om een duur instrument aan te schaffen als later blijft dat je kind het niet leuk vind.


Is je kind gemotiveerd?

Als ouder kun je makkelijk beoordelen of je kind gemotiveerd is of niet. Als het kind gelukkig en ijverig is om huiswerk te maken en veel over muziek praat, betekent dit meestal dat hij/zij door wil gaan. Als dit het geval is, is het aanschaffen van een instrument noodzakelijk. Het hoeft niet het duurste instrument te zijn, als het maar aan alle belangrijke criteria voldoet. Advies en begeleiding hierover kan worden verkregen bij de leraar.

Bovendien is het niet realistich om een korte periode les te krijgen en dan vervolgens verwachten dat je kind veel oefent en super succesvol wordt. Een paar maanden les is verspilling van tijd en geld. Het beste startpunt is als het kind gedurende een paar jaar onderwijs krijgt. Hier probeert het kind bekwaam en onafhankelijk te worden om uiteindelijk zelfstandig te kunnen spelen.


Muziekboeken

Als ouder moet je je er ook van bewust zijn dat het meestal noodzakelijk is om muziekboeken te kopen, zodat het kind kan oefenen wanneer hij/zij dat wil. Op deze manier kunnen de kinderen de oefeningen van hun lessen herhalen. Door dit te doen, word je gewoon beter en haal je meer uit de lessen.


Samenwerking tussen docent en ouder

Een goede samenwerking tussen ouder en docent is essentieel. Een beetje overleg voor, na of in de lessen zal beide partijen helpen om een beter overzicht te krijgen van het onderwijs. Ook is het belangrijk om te praten over veranderingen, verwachtingen, kansen, behoeften enz. Bovendien moeten de ouders ook veel vertrouwen hebben in de leraar en hem/haar vrijheid geven. Met hun ruime kennis in het muziekvak kun je ervan uitgaan dat de docent weet wat hij/zij doet. We willen niet zeggen dat je de leraar gewoon zijn gang moet laten gaan, overleg is altijd belangrijk, maar men moet niet vergeten dat het kind het belangrijkste is en niet vergeten mag worden.

Het is ook belangrijk dat het kind ondersteuning van thuis krijgt en dat het van zowel door de leraar als de ouder aangemoedigd wordt, dit helpt om kinderen gemotiveerd te houden. Complimenten van de ouders worden vaak meer gewaardeerd door kinderen dan die van hun leraar!


Goede raad van onze piano docente Nina


Moet je een instrument aanschaffen voodat je kind begint met lessen?

Je kunt eenvoudig een proefles nemen of een intstrument bij je kind past, maar als je echt wilt weten of de interesse er is, is de aanschaf van een instrument noodzakelijk. Het is immers het alledaagse spelen dat de interesse in een instrument echt kan ontwikkelen. Het bezitten van een eigen instrument is ook cruciaal voor het oefenen in huis.


Hoe oud moet een kind zijn voordat hij/zij met muziekonderwijs kan starten?

Tenminste 6 jaar, maar sommige kinderen beginnen later. Het kind moet in staat zijn om stil te zitten en tijd te investeren in het oefenen.


Moet mijn kind tussen de lessen door huiswerk maken?

Ze "moeten" van mij, maar ik weet dat hun houding anders is. "Moeten" wil zeggen: het is nodig om beter te worden en je te ontwikkelen. Als men niet oefent wordt men niet beter. Hierdoor kunnen lessen al snel als saai worden gezien door kinderen. We hebben het hier ook over in het lesgeven. Ik zal natuurlijk NOOIT boos worden als er niet geoefend is, het gaat alleen ten koste van het eigen gevoel van progressie en dus motivatie van het kind. Daarom leer ik ze om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen progressie zonder hen schuldig te laten voelen.


Hoe vaak moet mijn kind naar de lessen gaan? En hoe lang moet mijn kind worden onderwezen?

Het optimale is één keer per week een half uur of drie kwartier, afhankelijk van hoeveel het kind zich moet concentreren. Als het kind zich drie kwartier kan concentreren, leert het natuurlijk meer in drie kwartier dan in een half uur. Één uur is voor een beginnend kind misschien wat veel. En om de week is vaak te weinig, ze vergeten dan wat ze de les ervoor hebben gedaan.


Hoe vaak moet mijn kind oefenen en huiswerk maken?

Het optimale is 10 minuten per dag. Dit werkt vaak beter dan een uur op de dag vóór de les. De ouders kunnen het kind helpen herinneren te spelen, maar het is BELANGRIJK dat het geen saaie verplichting wordt. Wanneer het kind 10 minuten of 2 x 5 minuten per dag speelt, zonder pushen, zullen ze de lol in het spelen behouden. Maar ze MOGEN natuurlijk altijd meer dan dit spelen als ze dit wensen.


Moet mijn kind boeken en bladmuziek hebben?

Dit hangt sterk af van de leraar, het beste kun je dit aan hem of haar vragen. Bij mij zouden ze dat niet hoeven, maar ik raad bladmuziek aan als ze meer willen spelen dan alleen in de les.


Andere tips of aanbevelingen voor ouders van wie kinderen muzieklessen willen?

Het moet leuk zijn en ze moeten er naar uit kijken. Je kunt ze helpen te herrineren zonder ze te pushen, en thuis veel complimenten te geven als ze spelen. Veel kinderen verliezen hun motivatie als ze veel foute noten spelen, juist op deze momenten moet je ze aanmoedigen. Bijvoorbeeld: "Wat was het geweldig toen je gisteren vader-Jacob speelde, wil je het niet nog een keer voor me spelen, dat zal me zo blij maken!" en NOOIT: "Oei, was dat een verkeerde noot?"

Als ze spelen en de piano klinkt niet optimaal en jij als ouder denkt dat het ongebruikelijk klinkt, wees dan voorzichtig en leg de schuld niet bij het kind. Gaandeweg zullen ze met een goede leraar meer muzikale manieren vinden om zichzelf te uiten. Het is ook mogelijk om een piano te kopen waar je een koptelefoon in kunt pluggen, zodat ze zichzelf kunnen horen in hun eigen wereld :)


Lessen voor je kind


Als je wil dat je kind met muzieklessen begint, kun je bij Muziekonderwijs.nl de juiste leraar of het juiste team voor je kind vinden op basis van jouw wensen en behoeften. Het is mogelijk om les te krijgen bij de leraar, in een oefenruimte of bij jou thuis. Bekijk hier alle docenten voor muzieklessen in Nederland.


Wat is Muziekonderwijs.nl?


Muziekonderwijs.nl is een muziekschool, gefocust op een platform waar we contact leggen tussen leraar en student. Ons doel is om meer muziek te maken in Nederland! We bieden muziek onderwijs voor iedereen, ongeacht leeftijd en niveau, omdat we bekwame leraren hebben, die allemaal meerdere jaren ervaring hebben met muziek. Als je vragen hebt over het lesgeven of het concept ben je altijd welkom om contact op te nemen met Muziekonderwijs.nl via de telefoon 06 12 15 15 83 of mail naar [email protected].