De klarinet

De klarinet is een blaasinstrument dat vooral populair is in de klassieke muziek en de jazz. Maar artiesten als The Beatles, Radiohead, Pink Floyd en Tom Waits hebben het instrument ook in hun nummers gebruikt. In dit artikel kom je meer te weten over de geschiedenis en het gebruik van een klarinet.

Close-up af mandehænder der spiller på klarinet


Klarinet geschiedenis

De klarinet maakt deel uit van de houtblazersfamilie en bestaat sinds ongeveer 1690, toen de eerste klarinet werd gemaakt door de Duitser Johann Christoph Denner.

Het woord klarinet komt uit het Italie en betekent kleine trompet. Dit komt omdat de eerste klarinetten die gemaakt werden een geluid hadden dat mensen deed denken aan het geluid van een trompet.

De klarinet werd voor het eerst gebruikt voor serieuze muziek in het midden van de 18e eeuw en kreeg zijn huidige vorm in 1839. Voordien was de klarinet een klein instrument en heette het een 'skymee'. Pas toen de reggae in de 18e eeuw registerflappen had toegevoegd, werd de eerste klarinet gemaakt.

In de loop der jaren is met verschillende soorten materiaal geëxperimenteerd voor deze registerflappen. Verder werd er met het aantal vingergaten en het aantal flappen geëxperimenteerd.

In 1839 werd de laatste belangrijke wijziging aangebracht in de klarinet, wat resulteerde in de klarinet die we vandaag kennen. De kleppen van de klarinet werden verplaatst en er werd een meer eenvoudig vingersysteem gemaakt, het Boehm-systeem.


Over de klarinet


De klarinet is meestal gemaakt van hout, maar kan ook worden geproduceerd in kunststof, kunsthars en rubber. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ze zelfs gemaakt van metaal, omdat dit materiaal het gemakkelijkst te verkrijgen was.

Qua spel mogelijkheden heeft de klarinet een grote breedte, waardoor het een zeer populair instrument is dat velen aanspreekt. De klarinet is het blaasinstrument met het grootste toonregister.

De tonen worden gevormd in drie registers: Het laagste register, met een zeer zacht geluid, is het schalmeiregister. Dit loopt voor een B♭-klarinet van een lage E tot de B♭, ca. 1,5 octaaf hoger. Door de duodecimeklep in te drukken komt men bij het klaroenregister. Het bereik wordt dan 3 octaven. Het hoogste register, bereikbaar via speciale grepen en overblazen en meestal gebruikt voor dramatische effecten, wordt altissimoregister genoemd.

De klarinet wordt vaak gebruikt in klassieke composities omdat het een zeer bijzondere klank heeft, maar speelt ook een bijzondere rol in de jazzwereld. Ook al is het een ouder instrument, de klarinet is vandaag de dag nog steeds erg populair. Je hebt veel plezier van dit blaasinstrument, ongeacht hoe je er op speelt, voor jezelf, voor je vrienden of samen met anderen.

Klarinetles


Als je klarinet les wilt krijgen van een bevoegde docent met een gedegen opleiding en ervaring, dan kan Muziekonderwijs.nl de uitkomst bieden. Hieronder vind je enkele van onze docenten in het hele land:

Klarinetles in Amsterdam

Bekijk alle klarinet docenten in Amsterdam
 

Klarinetles in Rotterdam

Bekijk alle klarinet docenten in Rotterdam
 

Klarinetles in Rotterdam

Bekijk alle klarinet docenten in Den Haag
 Muziekonderwijs.nl | Gemaakt met liefde voor muziek | Musikk-undervisning.no | Musikundervisning.dk | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikelen