Leer meer over de cello met Muziekonderwijs.nl

Leer meer over de cello met Muziekonderwijs.nl


Inhoud


  1. Cello maat

  2. Cello verzorgen

  3. Cello afstemmen

  4. Advies voor beginners


De cello is het snaarinstrument dat een prachtig geluid heeft en waarvan wordt aangenomen dat het qua klankkleur het dichtst bij de menselijke stem staat. Het heeft een bereik dat alle menselijke koorstemmen kan bespelen, waaronder: sopraan, alt, tenor en bas. Het heeft een mooie, warme, liedachtige toon. Verder is het een geweldig instrument om in een ensemble te spelen en op vergelijkbare wijze schittert de cello als een solo-instrument.

Ken jij de bekendste cellisten?

En waar haal jijzelf je inspiratie vandaan? Door cello te spelen ontsnap je aan de gewone wereld tijdens het oefenen of repeteren. Als je een slechte dag hebt gehad, kan de cello heel therapeutisch zijn; je kunt elk nummer spelen waar je echt goed in bent en al snel heb je het gevoel dat je de wereld weer aankunt! Misschien ken je ze al, of kunnen we ze nu aan je introduceren. Hier een lijstje van de meest bekendste cellisten:

Pablo Casals (1876-1973)

Emanuel Feuermann (1902-1942)

Gregor Piatigorsky (1903-1976)

Pierre Fournier (1906-1986)

Mstislav Rostropovich (1927-2007)

Jacqueline du Pré (1945-1987)

De juiste cello docent vinden

Muziekonderwijs is er trots op om je een aantal prachtige cello-docenten in het hele land aan te bieden, die je de mogelijkheid bieden om dit magische instrument te leren. Boven alles zullen onze docenten met u samenwerken om een uitgebreid en persoonlijk programma van studie te ontwerpen. Verder zal dekking omvatten correcte houding, techniek, boog houden en ten slotte notities lezen.

Uiteindelijk zal plezier voor jou centraal staan. Of je nu een beginner bent of eerder hebt gespeeld doet er niet toe. Met andere woorden iedereen is welkom om te beginnen. Hier kun je een lijst zien van onze fantastische cello-docenten door het hele land.
 
Het is mogelijk om te beginnen met het leren spelen van cello van tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar. Bijgevolg zijn er verschillende maten van het instrument, variërend van 1/16 tot 4/4. Er is echter ook een 7/8 cello, die bijna een volledige grootte is.
Als u twijfelt over de grootte die u of uw kind zou moeten hebben, zijn er gelukkig richtlijnen voor het vinden van de juiste maat die geschikt is voor uw kind. Belangrijk We raden ten zeerste aan dat een expert docent helpt bij dit proces, waarbij hij nadenkt over hoe cruciaal het is om succesvol te leren.Cello maat

Deze tabel geeft richtlijnen voor het vinden van de juiste cello-grootte op basis van leeftijd.

Cello maat gebaseerd op leeftijd

Leeftijd

Maat

4-6 jaar

1/8

5-7 jaar

1/4

7-11 jaar

1/2

11-15 jaar

3/4

15 jaar +

4/4

Deze tabel geeft de richtlijnen voor de juiste cello-grootte op basis van lengte.

Lengte

Maat

Onder 131 cm

1/8 - 1/4

131-151 cm

1/2

151-164 cm

3/4

164 cm +

4/4Cello verzorgen

Het is belangrijk dat u vanaf het begin leert om voor uw instrument te zorgen. Plaats de cello daarom nooit op een ruw oppervlak, want dit kan het lichaam beschadigen. Het beste advies is om de cello terug in de tas te stoppen wanneer je even pauzeert. Bovendien moeten de cello-snaren elke keer dat je speelt worden afgeveegd met een mooie stofdoek. Bovendien moet de boog elke keer dat u speelt worden opgespannen en daarom worden losgemaakt wanneer u klaar bent. Vergeet ten slotte niet om af en toe hars op de strijkstok aan te brengen (dit is echter niet altijd nodig).Cello afstemmen

Er zijn vier strings op de cello, gerangschikt van de laagste naar de hoogste toonhoogte, C-G-D en ten slotte A. In eerste instantie is het erg moeilijk om je eigen cello te stemmen, omdat het moeilijk is om twee strings tegelijk te spelen. Daarom wordt meestal aanbevolen om een tuner aan te schaffen die u kan helpen bij het afstemmen met slechts één reeks tegelijk.

De meeste cello's hebben kleine schroeven in de buurt van de brug, aan de onderkant van de snaren. Het is veel gemakkelijker om deze fijne schroeven aan te draaien of los te maken in plaats van de grote schroeven aan de kop van de cello, omdat deze vaak moeilijk te verknippen zijn. Daarom is onze aanbeveling om technologie te gebruiken, in ieder geval in het begin, totdat je de vaardigheid en techniek hebt ontwikkeld om op het gehoor af te stemmen.


Advies voor beginners

Ten slotte, en misschien wel het belangrijkst, vind een goede tutor. Je perfecte tutor zal er zijn om je te ondersteunen op momenten van succes en bijgevolg op die momenten dat vooruitgang een verre herinnering lijkt. De perfecte tutor voor jou zal in staat zijn om inzicht en deskundig advies te geven aan het stuk of de passage waarvan je altijd al hebt gedroomd om te spelen. Je perfecte tutor zorgt er ook voor dat je de basis altijd goed hebt. Leidt tot een leven vol plezier, afgeleid van het spelen van dit prachtige instrument. Jouw perfecte docent vind je hier!


Celloles in heel Nederland

Bekijk hieronder de cello docenten in de grote steden van Nederland

Wij zijn wij?

Muziekonderwijs is een platform dat ervoor zorgt dat muziekdocenten en leerlingen met elkaar in verbinding worden gebracht. Muziekonderwijs biedt gemak voor de docent en leerlingen door middel van een online boeking- en chat systeem. Bij Muziekonderwijs kan je lessen boeken bij ervaren muziekdocenten die aan onze toelatingseisen hebben voldaan. Vanuit Nederland ondersteunt een team van medewerkers de docenten en leerlingen met o.a. administratie en communicatie.
Voor vragen over de muziekles en lesplanning kan je contact op nemen met de desbetreffende docent. Voor andere vragen kan je contact opnemen met het Muziekonderwijs hoofdkantoor via [email protected].