Kindermuzieklessen

Als je een Muziek op schoot-cursus gaat volgen met je (klein-/oppas)kind dan kom je zeker de oermelodie tegen. Deze wordt ook wel de "Roepterts" genoemd en is een dalende sprong van een kleine terts (= 3 halve tonen). Probeer maar eens zelf "Joe-hoe" te roepen, dan heb je hem meteen.

Nu is uit onderzoek gebleken dat dit ook het eerste is wat kleine kinderen zelf kunnen zingen. Vaak herhalen is het enige dat nodig is, en dat is precies wat er gebeurt met eenvoudige "Klap, klap"-liedjes voor kinderen. Volwassenen vinden veel herhalen snel saai, en zeker met zo'n eenvoudig liedje. Maar kinderen leren juist enorm veel van deze herhaling. Denk ook maar aan datzelfde boekje dat ze steeds weer voorgelezen willen hebben.
Op deze manier stimuleer je dus meteen de muzikale ontwikkeling van je kind.

Maar dat is niet het enige; ook de taalontwikkeling wordt aangesproken door het benoemen van de activiteit (klappen) en de lichaamsdelen (handen). Daarin kan je meteen weer meer variaties maken door bijvoorbeeld "Stap, stap, zo doen de voeten" te zingen. Maar vergeet niet elke variant genoeg te herhalen.

Daarnaast wordt ook de motorische ontwikkeling (klappen, stappen, enzovoorts) gestimuleerd.
Had je dat allemaal bedacht bij dat kleine "Klap, klap"-liedje?


Vind muzieklessen