Interview met zanglerares Vera

Interview met zanglerares Vera

Vera heeft in Juni 2017 haar debuutalbum uitgebracht met uitsluitend eigen composities. Deze zijn beïnvloed door alle muziekstijlen waarmee Vera gedurende haar leven al mee in contact is geweest: Jazz, Pop/Rock, Westerse Klassieke en Indiase Klassieke muziek. Haar focus ligt dus momenteel ook op dit project en het verder ontwikkelen van haar muzikale vaardigheden.




Welke muzikale opleiding heb je gedaan? Wat vond je het allerleukst / meest uitdagend / waar heb je het meest van geleerd?

"Ik heb mijn bachelor aan het Utrechts Conservatorium gehaald en mijn Master Diploma aan Codarts in Rotterdam. Het leukst vond ik altijd mijn technieklessen, omdat ik daar leerde mijn stem te controleren, wat voor mij een groot focuspunt was. Enorm uitdagend vond ik de improvisatielessen en mijn Master research, waarbij ik lessen in Indiase zang en ritmiek volgde. Het meest heb ik waarschijnlijk tijdens mijn Master studie geleerd, omdat ik toen ook zelf beter wist wat en hoe te studeren."

Wanneer begon je met muziek maken en waarom?


"Ik begon op mijn 6e met pianoles, maar wisselde al snel naar de dwarsfluit. Mijn oudere broer speelde ook piano en ik was op zoek naar mijn eigen instrument. Op mijn 11e besloot ik op zangles te gaan en daarmee ben ik niet meer gestopt. Ik begon toen ook meer met andere mensen samen muziek te maken en al snel bestond mijn vriendenkring vooral uit muzikanten. De stem is mijn hoofdinstrument, maar ik vind het ook belangrijk om te blijven werken aan mijn vaardigheden op andere instrumenten."

Met welk soort werk en projecten ben je momenteel bezig?

"Ik ben momenteel vooral bezig met het spelen en promoten van mijn eigen muziek. Ik sta graag in de studio voor opnames en op het podium. Naast optreden met mijn eigen muziek zing ik in jazzbandjes tijdens borrels of diners. Ook lesgeven is een groot deel van mijn leven en dit doe ik het liefst bij mij thuis, omdat ik daar een fijne plek om te werken heb en er een knusse, persoonlijke sfeer heerst."

Welke beroemde muzikanten bewonder je? Waarom?

"Tigran Hamasyan, Dianne Reeves, Ella Fitzgerald, Dhafer Youssef, Zakir Hussain..."

Wat heb je van hem/haar geleerd?

"Al heel vroeg was ik fan van Dianne Reeves, omdat ik enorm onder de indruk was van haar massieve stemgeluid en haar enorme vertelkracht. Vooral dat laatste is mij erg bijgebleven. Ik herinner mij een concert in de philharmonie in Keulen, een enorme concertzaal en ik zat ergens boven achterin, maar door Dianne had ik het gevoel bij haar in de woonkamer te zitten, nog net niet bij haar op schoot. Ella Fitzgerald is voor mij de grootste swinger onder de jazzzangeressen. En er zijn natuurlijk meer geweldige jazzzangeressen, maar haar swing, souplesse en ook hier weer die enorme vertelkracht zijn tijdloos en altijd heerlijk om naar te luisteren, in welke gemoedstoestand je je ook bevindt. Tigran, Dhafer en Zakir zijn voorbeelden van muzikanten uit de wereldmuziek, die meestal instrumentale muziek spelen, of zang zonder tekst erbij hebben. Vaak spelen ze prachtige melodieën, klanken en sferen, maar deze muziek prikkelt mij vooral ook ritmisch."

Wat inspireert jou?

"Ik raak enorm geïnspireerd door een goed concert, maar vooral sporten en bewegen in de natuur zijn voor mij grote inspiratiebronnen. Vaak kunnen gesprekken met mensen mij ook inspireren, of het lezen van poëzie."

Waar ligt je passie in de muziek? Waarom?

"Mijn passie in de muziek ligt in het maken van mijn eigen muziek, omdat ik die het beste kan uitten en omdat die natuurlijk het dichtst bij mij ligt. Zo is het voor mij het makkelijkst om met mijn publiek te "connecten."

Welk advies heb jij voor een beginner?

"Wees niet te streng voor jezelf. Heb vertrouwen in jezelf en wees niet bang om fouten te maken."

Wat maakt jou een goede docent en wat is de belangrijkste boodschap die jij jouw leerlingen wilt geven?

"De stem is een heel fragiel en onzichtbaar instrument en elk persoon reageert anders op verschillende situaties. Zanglessen eisen soms van een persoon om uit zichzelf te komen, om gevoelens op te wekken, een persoonlijk verhaal te delen of "gekke" oefeningen te doen. Ik probeer de lessen altijd ontspannen en met humor aan te gaan en alles op de leerling aan te passen. Niks moet en alles kan. Tegelijkertijd probeer ik wel het beste in mijn leerling naar boven te brengen en aan het totaalpakket te werken. Ik wil dat elke leerling zijn individuele kwaliteiten verder kan ontwikkelen en vooral plezier beleeft in het zingen en musiceren."

Wat vind je van Muziekonderwijs.nl?

"Muziekonderwijs.nl is een fijn platform, dat ons als docenten de moeilijke taak om leerlingen te zoeken bespaard. Muziekonderwijs werkt met enorm veel respect naar de docenten toe, omdat in de organisatie zelf muzikanten werken, die niet alleen aan zichzelf denken, maar ons als muzikanten en docenten ook op weg willen helpen. Door met respect en vertrouwen behandeld te worden worden wij ook gemotiveerd om op ons best te zijn als wij les geven."