Interview met gitaar en ukelele docent Tiago Lageira

Interview met gitaar en ukelele docent Tiago Lageira

Tiago Lageira (1992) is een jonge opkomende Europese muzikant die muziek speelt en schrijft met improvisatie en interactie als belangrijkste aspecten. Grote projecten waren de laatste tijd onder anderen zijn eigen Tiago Lageira Trio, CoolHaven Quintet, Klijn Quartet en verschillende duo's met Armand van Wijck, Sun-Mi Hong, Iris Feijen (FADOpelos2) en Ivy Lemos.

Hij is ook winnaar van het Grachtenfestival Concours 2018 met het Klijn Quartet, finalist van de Erasmus Jazz Prize 2017 en de Leidse Jazz Award 2017 met het CoolHaven Quintet, de Bergen op Zoom Jazz Award 2017, Jazz Kaseko Dreams 2016 en de Cantina Music Award 2016.

Hij studeerde jazzgitaar aan het Tilburgs Conservatorium waar hij masterclasses en lessen van gevestigde musici zoals Tim Langedijk, Dave Liebman en Mark Guiliana volgde. Hij heeft al opgetreden op een aantal grote podia in Europa zoals De Doelen (Rotterdam), Casa da Música (Porto), PaRaDoX (Tilburg) en Blue Note (Amsterdam).

Tiago speelt gitaar

Tiago speelt gitaar tijdens het Lindegrachtconcert in Alkmaar


Welke muzikale opleiding heb je gedaan? Wat vond je het allerleukst / meest uitdagend / waar heb je het meest van geleerd?

"Ik heb Jazz Gitaar gestudeerd aan het conservatorium van Tilburg. Zo’n opleiding vraagt natuurlijk veel van je; techniek, theorie, gehoortraining.. het is heel inspirerende om samen met je klasgenoten te spelen. "

Wanneer begon je met muziek maken en waarom?

"Ik begon met gitaarspelen toen ik 15 was. Toen verhuisde ik samen met mijn moeder en broertje vanuit Portugal naar Nederland. Daar speelde ik al Trombone op de muziekschool maar omdat ik geen eigen instrument had moest ik helaas stoppen toen we hier kwamen. Gelukkig gaf iemand mij een gitaar en sindsdien is het helemaal uit de hand gelopen!"

Met welk soort werk en projecten ben je momenteel bezig?

"Momenteel ben ik bezig met het uitbrengen van mijn eerste CD “Bairro Alto” met FADOpelos2. Dit is een project waarmee ik samen met Iris Feijen (zangeres) al een aantal jaar de Fado muziek van Portugal naar Nederland haal. We hebben in 2020 de talentenjacht-show We Want More gewonnen. Eigenlijk wilden we gewoon één keer op tv kunnen laten zien dat we de Portugese fado in Nederland ten gehore brengen, dat pakte verrassend goed uit...
Na de eerste aflevering kregen we al meteen meer boekingen, ons doel was dus eigenlijk al bereikt! 

Daarnaast ben ik ook bezig met mijn eigen Tiago Lageira Trio, de meer moderne CoolHaven Quintet, de pas-opgerichte Braziliaanse Jazz band JAZAMBEI en het Sylvie Klijn Quartet waarmee we vorige jaar bij het Grachtenfestival Amsterdam hebben gespeeld Check ook even mijn website, misschien speel ik binnenkort ergens in de buurt.

Op YouTube ben ik ook heel actief! Ik plaats gemiddeld 3 video’s per week waar ik dan een stukje muziek speel, praat over waar ik momenteel mee bezig ben, hoe ik muziek oefen, live concerten.. en ondertussen staan er al meer dan 300 video’s met meer dans 90.000 views. Naast het spelen geef ik ook met veel plezier lessen op gitaar, piano en ukelele bij muziekonderwijs.nl! :)"

Tiago speelt gitaar

Tiago speelt gitaar bij De Doelen in Rotterdam, 09/2017

Welke beroemde muzikanten bewonder je? Waarom?

"Ik vind veel artiesten tof in verschillende stijlen, maar als ik iemand zou moeten kiezen die best wel bekend is dan zou ik Jack White (The White Stripes) zeggen. Na een of twee noten op de gitaar weet je meteen dat hij het is en hij is ook iemand die echt de essentie van de muziek opzoekt!"

Wat heb je van hem/haar geleerd?

"Ik vind muzikanten met een sterke eigen identiteit het leukst om naar te luisteren. Dan wordt er naar mijn mening echt een verhaal verteld, als je boven al die muziektheorie en technische oefeningen komt te staan en echt met muziek iets verteld wat bij jou dichtbij staat. Daarnaast is Jack ook een uitstekende ondernemer. Hij heeft zijn eigen platenlabel opgericht (Third Man Records) waar hij actief mee bezig is. Dat vind ik enorm inspirerend!"

Wat inspireert jou?

"Naast de inspiratie die ik uit mijn idolen haal, krijg ik ook vaak inspiratie van de mensen in het dagelijks leven, gedichten, mijn “roots” uit Portugal en verhalen die je in films en boeken tegenkomt."

Waar ligt je passie in de muziek? Waarom?

"Mijn passie ligt voornamelijk in mijn eigen zoektocht in de muziek. Het opzoek gaan naar nieuwe muziek, nieuwe uitdagingen, elke dag beter willen worden. En dat natuurlijk kunnen brengen naar de mensen, het is het mooiste wat er is!"

Frederique zingt

Tiago speelt bij De Doelen in Rotterdam tijdens de Erasmus Jazz Prize 2017

Welk advies heb jij voor een beginner?

"Geniet van het ontdekken van muziek zonder verwachtingen te creëren. “Happiness is life without expectations"

Wat maakt jou een goede docent en wat is de belangrijkste boodschap die jij jouw leerlingen wilt geven?

"Ik kan me heel goed aanpassen aan de leerlingen, iedereen is anders en daar speel ik juist op in. Je hoeft geen professional te worden, muziek maken is hartstikke leuk en het is iets dat voor altijd in je leven zal blijven!"

Wat vind je van Muziekonderwijs.nl?

"Bij Muziekonderwijs.nl heb ik veel vrijheid (maar ook verantwoordelijkheid) met het opstellen van het lesrooster elke week. Als ik bijvoorbeeld op een dag een concert moet geven is het heel makkelijk om samen met de leerlingen een andere dag te vinden om de lessen naar te verplaatsen. Ook geeft de administratie heel veel steun en advies aan ons, daar ben ik heel dankbaar voor!"