Een guide voor gitaareffecten

Een guide voor gitaareffecten

De elektrische gitaar is al meer dan zeventig jaar een van de populairste instrumenten ter wereld. Een van de redenen waarom het zo populair is, is dat het mogelijk is om gitaarpedalen te gebruiken om het geluid van de gitaar te veranderen. Bijna alle moderne gitaristen gebruiken effecten in hun spel, en sommige, zoals The Edge of U2 en Matt Bellamy of Muse, hebben hun hele speelstijl praktisch gebaseerd op gitaareffecten.

Effecten zijn er in veel verschillende soorten en zijn verkrijgbaar in veel verschillende eenheden. Er zijn gitaarpedalen, die verbonden zijn met de gitaar en de versterker, maar effecten zijn ook beschikbaar in veel moderne gitaarversterkers en in opnamesoftware. In dit artikel zullen we een aantal van de meest populaire effecten bekijken samen met een aantal top pedalen.Vervorming


Het meest gebruikte gitaareffect is distortion (vervorming), wat gitaren het geluid geeft dat je in de meeste rock- en metalmuziek hoort. Als we het echter hebben over vervorming, hebben we de neiging het te splitsen in drie categorieën: Overdrive, distortion en fuzz.

Overdrive

Overdrive is het zachtste type vervorming. Oorspronkelijk was overdrive het gevolg van het te luid lopen van een buizenversterker, waardoor het geluid werd gecomprimeerd en geknipt, waardoor het geluid raar klonk. Met overdrive-pedalen is het heel goed mogelijk dat zacht spelen geen overdrive zal geven, maar luider zal klinken. Overdrive is erg populair in de rockmuziek, maar is ook elders te vinden.

In deze video kun je horen hoe een overdrive klinkt:Hier is een lijst met de beste overdrive-pedalen die momenteel op de markt zijn. Als je geen toegang hebt tot een muziekwinkel waar je pedalen kunt testen, zoek ze dan op YouTube. Er is een zeer actieve community die demo-video's maakt voor bijna elk pedaal dat er bestaat.

Distortion

De term 'vervorming' wordt over het algemeen gebruikt voor vervorming die harder is dan overdrive, maar niet zo wild als fuzz. Het is harder dan overdrive, en biedt en nog meer rock of metal geluid. Er zijn veel verschillende soorten vervorming, dus probeer zoveel mogelijk uit om het type te vinden dat voor jou werkt.Hier is een lijst met enkele van de beste vervormingspedalen die momenteel op de markt zijn.

Fuzz

Fuzz is de wildste en hardste van alle vervormingen. Het signaal is zo gecomprimeerd dat het begint te klinken zoals, nou ja, fuzzy! Fuzz werd populair toen The Rolling Stones "(I Can not Get No) Satisfaction" uitriepen in 1965, en Jimi Hendrix was een groot fan van het effect. Fuzz werd zo populair dat het praktisch de basis werd van een heel muziekgenre: noiserock. Bands zoals Dinosaur Jr., Sonic Youth en My Bloody Valentine baseerden hun volledige geluid rond fuzz.Hier is een lijst met enkele van de beste fuzz-pedalen op de markt op dit moment.


Reverb


Reverb is het geluid dat lijkt te blijven hangen wanneer de oorspronkelijke geluidsbron stil is geworden. Stel je voor dat je in een leeg magazijn staat en klapt - De nagalm is het geluid dat na de klap blijft rinkelen. Het wordt vaak gebruikt om de gitaar groter te laten klinken, en om muziek meer sfeervol en episch te laten klinken.Hier is een lijst van enkele van de beste Reverb-pedalen op de markt op dit moment.


Vertraging

Vertraging is een effect dat herhaalt wat u hebt gespeeld, net als een echo. Het effect hangt nauw samen met reverb, wat technisch gezien een zeer snelle echo is. Een vertraging kan erg kort zijn, wat heel gebruikelijk is in landsolo (bekend als 'slap-back delay'), of het kan langer duren, wat zorgt voor een episch geluid. The Edge, die gitaar speelt in U2, staat vooral bekend om zijn gebruik van vertraging.Hier is een lijst met enkele van de beste vertragingspedalen die momenteel op de markt zijn.


Wah

Op het Wah-pedaal gebruik je je voet om het pedaal op en neer te bewegen, waardoor de gitaar klinkt alsof het klinkergeluiden maakt. Het klinkt echt alsof de gitaar "wahwahwahwah" zegt. Jimi Hendrix stond erom bekend het effect op liedjes als 'Burning Of The Midnight Lamp' te gebruiken, en Kirt Hammett van Metallica staat erom bekend dat hij zijn wah-pedaal royaal gebruikt in zijn solo's.Hier is een lijst van enkele van de beste wah-pedalen op de markt op dit moment.


Modulatie


De term 'modulatie' omvat nogal wat verschillende gitaareffecten, die worden gegenereerd door het signaal van de gitaar te manipuleren om een nieuw geluid te creëren, of door het signaal in tweeën te splitsen en het ene te veranderen terwijl het andere onaangetast blijft.

Chorus

Chorus is een effect waarbij het gitaarsignaal in tweeën is gesplitst en een van de twee signalen een beetje in toonhoogte en timbre is veranderd. Soms wordt zelfs een beetje vibrato toegevoegd. Als de twee signalen weer worden gemengd, klinkt het alsof twee gitaren samen spelen. Luister naar de intro van Nirvana's "Come As You Are" om een goed voorbeeld van dit effect te horen.

In deze video kun je horen hoe chorus klinkt:Hier is een lijst met enkele van de beste chorus-pedalen die momenteel op de markt zijn.

Flanger

De flanger is een enigszins merkwaardig effect dat je gitaar een "suizend" geluid geeft, bijna alsof een vliegtuig opstijgt. Het effect werd oorspronkelijk geproduceerd doordat twee cassettedecks dezelfde opname speelden en een van de banden vertraagde door op de flenzen van de tape te drukken. Het is een vrij uniek effect en het is te horen op "Walking On The Moon" van The Police.

Hier kun je horen hoe een flanger klinkt:Hier is een lijst van enkele van de beste flanger pedalen op de markt op dit moment.

Phaser

Een phaser (ook bekend als een faseverschuiver) creëert een uniek geluid dat vrij moeilijk te beschrijven is. Het is bijna glimmend. Het doet een beetje denken aan een flanger, hoewel het een beetje sneller en merkbaarder is. Een goed voorbeeld van een phaser is te horen bij de intro naar "Just The Way You Are" van Billy Joel, alhoewel gespeeld op een elektrische piano.Hier is een lijst van enkele van de beste phaser-pedalen die momenteel op de markt zijn.

Tremolo en Vibrato

Tremolo en vibrato zijn twee effecten die vaak voor elkaar worden aangezien, maar toch zijn de verschillen aanzienlijk. Tremolo creëert een snelle fluctuatie van het volume van de gitaar, waardoor het klinkt alsof het volume snel wordt verhoogd en verlaagd. Vibrato zorgt voor een snelle schommeling van de toonhoogte van de gitaar, bijna alsof je snel de gitaarsnaar buigt tijdens het spelen (een techniek die ook wel vibrato wordt genoemd). Operazangers gebruiken ook veel vibrato tijdens het zingen.Hier is een lijst van enkele van de beste tremolo- en vibrato-pedalen die momenteel op de markt zijn.


Octaafpedalen en toonverschuivers


Octaafpedalen en toonverschuivers zijn verwante effecten, die beide de noten op de gitaar veranderen. Octaafpedalen voegen vaak een octaaf toe bovenop of onder het signaal (en in sommige gevallen beide!), Wat een bijna symfonisch geluid geeft. Een pitch shifter verandert de toonhoogte van de noot die wordt gespeeld, ofwel omhoog of omlaag. Een goed voorbeeld van een octaafpedaal is te horen op "Seven Nation Army" van The White Stripes, en om een pitch-shifter te horen, kun je luisteren naar de solo van "Killing In The Name" van Rage Against The Machine. Tom Morello van Rage Against The Machine is vooral beroemd vanwege zijn gebruik van pitch shifting.

In deze video kun je horen hoe een pitch shifter klinkt:Hier is een lijst van enkele van de beste octaaf- en pitch-shifter-pedalen die momenteel op de markt zijn.


Multieffecten


Als je niet precies weet welke effecten bij je speelstijl passen, en je wilt een paar verschillende spelen zonder al te veel geld te gebruiken, dan kun je proberen een multi-effect-eenheid te kopen. Multieffecten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, maar hier zijn enkele van de minder dure, als je alleen maar wilt spelen met effecten: d pitch shifterpedalen die nu op de markt zijn.


De juiste muziekeducatie vinden


Wil je leren hoe je de ukelele speelt? Misschien kun je het al een beetje, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren leraren in het hele land. Vind vandaag een leraar in jouw stad!
Wie zijn wij?


Het office-team van Muziekonderwijs bestaat uit allemaal professionele muzikanten en leraren. We zijn ook van mening dat we de beste baan ter wereld hebben. We kunnen onze dag doorbrengen met studenten in het hele land praten over hoeveel ze van muziek houden en we hebben honderden mensen geholpen om contact te maken met de perfecte, professionele leraar voor hen. We helpen je ook graag! Neem contact met ons op en vertel ons je verhaal. 085 833 99 83 , whatsapp 06 12151583 of stuur ons een e-mail naar [email protected] . Wij kijken ernaar uit om snel iets van je te horen!