Gemotiveerd blijven wanneer je een instrument speelt

Gemotiveerd blijven wanneer je een instrument speelt

Ongeacht je leeftijd, je vaardigheden of je instrument. Muziek leren is iets dat commitment vereist. In overeenkomst met de beste dingen in het leven, zoals lekker eten koken, goede relaties hebben of een tuin onderhouden; een instrument leren spelen is intens, maar het geeft super veel voldoening.


Voortgang in grafieken

Als we een grafiek maken van wat we verwachten aan het begin van onze reis naar het leren van muziek, verwachten we vaak zoiets:


Hoe meer tijd we erin stoppen, hoe meer we leren. Een goed en stabiel leerproces.

Dit is echter niet altijd het geval. Voor de meeste mensen is de onderstaande grafiek waarschijnlijker.

Hier zien we snelle vooruitgang in het begin en dan de gelijke hoogtes in het midden. Plots is het spelen van de saxofoon of piano spelen niet nieuw en opwindend, het is gewoon een routineklus. Stukken of oefeningen worden steeds uitdagender en de schaal van wat er komen gaat wordt steeds duidelijker.

Maar kijk eens wat er aan het eind van de grafiek gebeurt, meer vooruitgang! De feel good-factor komt terug en je nieuwe vaardigheden brengen een hele nieuwe wereld van plezier met zich mee! Het harde werk loont en de omvang van wat voor je ligt, wordt een inspiratie en niet iets om bang voor te zijn.


Tips om gemotiveerd te blijven

Het is de eerste grafiek waar veel studenten op hopen. Er zijn enkele technieken en benaderingen die je kunnen helpen om er sneller en met minder tegenslagen doorheen te komen.

1. Speel een oud repertoire

Herinner je je dat stuk dat je 6 maanden geleden geperfectioneerd hebt? Die simpele met slechts een paar noten, akkoorden of patronen? Speel het! In muziek zijn de simpele dingen vaak het mooist. Geniet van het gevoel iets te beheersen en laat je inspireren voor het uitdagende werk dat voor je ligt.

2. Praat erover met je familie en docent

Het gezegde een gedeeld probleem is een half probleem geldt hier zeker! Deel je frustraties met je docent. Ze zullen het niet persoonlijk opvatten en in feite praten onze docenten graag over hoe jij je voelt. Het kan een teken zijn om de structuur van de lessen een beetje te veranderen, of misschien een nieuwe dimensie aan het leren te geven. Hoe meer je deelt, hoe meer je docent kan werken aan het personaliseren van je ervaring en het vinden van de juiste balans voor jou.

3. Maak realistische doelen

Een doel hebben, iets om naartoe te werken, is echt een geweldige motivator. Een doel helpt je te focussen, je voortgang te zien en je een goed gevoel te geven als je het bereikt. Praat met je mentor over het afbreken van het volgende deel van je reis, zodat je een duidelijk beeld hebt van waar je naartoe gaat en wat het zal kosten om daar te komen.

4. Advies voor ouders

Onze CEO Alex vertelt het verhaal van toen hij 11 jaar oud was en een nieuwe drumdocent had. De docent schreeuwde vaak en de inhoud in de lessen was behoorlijk droog. "Ik ging naar huis en vertelde mijn vader dat ik niet meer wilde drummen", herinnert Alex zich. "Mijn vader zei gewoon" OK "en annuleerde de lessen. Maar de drums bleven in de voorkamer staan. Na ongeveer 2 maanden er langs heen te hebben gelopen, elke keer dat ik tv ging kijken, begon ik opnieuw te spelen. Ik vond ik een nieuwe tutor en heb ik sindsdien nooit meer tv gekeken. "

Wij begrijpen dat ouders kansen geven voor muziekeducatie, dat betekent dat je je kinderen een vaardigheid biedt die je een leven lang plezier kunt bezorgen. Met enorme sociale, creatieve en economische voordelen die ook verbonden zijn. Het vergt commitment van ouders, zowel in termen van tijd als de financiƫle, lessen en instrument aankopen. Het is vervelend nieuws als je kind het spelen van een instrument wil opgeven.

Als je kind zijn motivatie verliest, raak niet in paniek, probeer de tips hierboven en pas als laatste maatregel een opzegtermijn toe; alleen opgeven na een maand hard werken. 9 van de 10 keer krijgt je kind zijn enthousiasme weer terug met het gevoel dat hij weer geweldig is in het maken van muziek!


Vind een muziekdocent die bij jou past

Wil je leren hoe je een instrument bespeelt? Misschien beschik je al over enige kennis, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren docenten in het hele land. Vind vandaag een docent in jouw stad!


Wie zijn wij?

Het team van Muziekonderwijs.nl bestaat uit allemaal professionele muzikanten en opvoeders. We zijn ook van mening dat we de beste baan ter wereld hebben. We krijgen de kans om onze dag door te brengen met studenten in het hele land. Honderden mensen hebben wij geholpen met het vinden van een docent die perfect bij de leerling paste. Jou helpen wij ook graag! Stuur ons een e-mail naar [email protected] . We helpen je graag verder!