Leer zingen


Close-up van een vrouw die zingt met een haarborstel


Leer zingen

Ongeacht je startpunt, je kunt een geweldige zanger of zangeres worden als je je stem traint tijdens zangles. De menselijke stem is een buitengewoon instrument. Het bevat een groot aantal verschillende kleuren, tonen en stemmingen. Technieken zijn geëvolueerd om gecombineerd te worden met verschillende genres en tradities. Een belangrijk onderdeel van zingen is het gebruik van je lichaam. Kleine veranderingen in houding kunnen een enorm verschil teweeg brengen. Ook geeft het begrijpen van noten de zanger meer bewustzijn en controle. Het begrijpen van hoe we zingen heeft een grote impact op de kwaliteit en helderheid van de stem. In dit artikel zullen we de techniek gaan verkennen, evenals informatie over de verschillende soorten stemmen.


Inhoud

  1. Soorten stemmen

  2. Register

  3. Oefeningen voor beginners

  4. Houding

  5. Solo en Ensemble zingen

  6. Tips en tricks voor beginners

  7. Krijg zanglessen


1. Soorten stemmen

Hieronder worden de verschillende soorten stemmen getoond binnen de klassieke muziektraditie. We taxonomiseren de stem op basis van toonhoogte, ook wel register genoemd.

De vrouwenstem is verdeeld in drie soorten:

  1. De sopraan: helder en hoog

  2. De mezzo-sopraan: warmer en iets lager

  3. De alt: warm en iets lager

De mannenstem is ok verdeeld in drie soorten:

  1. De tenoor: helder en hoog

  2. De bariton: warmer en iets hoger dan de bas

  3. De bas: warmst en laag

Er zijn nog meer verschillende stemmen met meer stemkenmerken waarbij grootte, flexibiliteit en geluid ook in overweging worden genomen. Dit zal niet relevant zijn voor beginners tijdens de zangles, maar het wordt vaak gebruikt in de opera.

Vind jouw stem

Je stem is fysiologisch gedefinieerd, dit betekent dat je met een bepaalde stem wordt geboren als gevolg van hoe je lichaam, keel en stembanden worden gemaakt. Het beste startpunt is altijd de spreekstem. Hoe klinkt jouw stem als je spreekt? Is het helder of warm? Hoog of laag? Hoe klinkt je stem wanneer je in verschillende registers spreekt? Hoe zit het met lachen? Licht, donker of daar tussenin? Als je je favoriete lied zingt tijdens je zangles, ben je het meest comfortabel in het hoge of lage register? Misschien wel er tussen? Veel nieuwe zangers gaan standaard naar een lager register. Probeer je favoriete muziekstuk of nummer in een hoger register te zingen dan normaal.

Dit zou je in de juiste richting moeten wijzen met betrekking tot jouw type stem. Een belangrijk ding om te onthouden is echter dat het geluid jou en je stemregister kan bedriegen. Als je een ongetrainde sopraan bent, heb je misschien nog niet de techniek om de hogere tonen te bereiken. Dit kan je doen geloven dat je geen sopraan bent. Een ongetrainde stem heeft vaak een beperkt toonregister.

Werken met een professioneel docent zal je stem ontwikkelen tijdens je zanglessen. Zowel je geluids- als toonbereik worden verbeterd en je type stem wordt duidelijker. In wezen zingen we door de spieren te beheersen. Een ervaren docent zal je bewust maken van deze spieren. Net als elke andere spier in het menselijk lichaam, door oefening en training, kan je deze spieren ontwikkelen. Het leidt ertoe dat je een betere zanger wordt.


2. Register


Een van de dingen die klassiek zingen kenmerkt, is dat de gezongen liederen een relatief groot toonregister bestrijken. Dit is mogelijk vanwege de manier waarop de klassieke zanger de verschillende functies van de stem ontwikkelt en gebruikt. Als we spreken, gebruiken we alleen een beperkt en relatief diep register.


3. Oefeningen voor beginners


De stembanden kunnen alleen indirect worden beïnvloed door spieren en ademhaling. Een goede warming-up en oefeningen tijdens de zangles is wat hen op gang brengt.

  1. Zing een nummer dat je goed kent door "Brrr" te zingen in plaats van de tekst. Brrr creëert een luchtstroom door de lippen. Denk aan het geluid dat je maakt als je een baby eten geeft door het imiteren van een vliegtuig.

  2. Maak sirene geluiden door "mmm" of "uuuuh" te neuriën - forceer de toon niet, maar zing zachtjes.

  3. Zeg de tekst hardop met een goede houding en energie voordat je het zingt. Wees grondig en doe alsof je het hardop leest voor een publiek en vertel ze een verhaal.

  4. Gapen kan ook de spieren wekken die we nodig hebben om te zingen. Probeer te gapen op de hoogste toonhoogte die je kunt, voordat je laag naar beneden schiet.


4. Houding


Bij het zingen is houding belangrijk. Het belangrijkste is dat je je prettig en relaxed voelt tijdens je zangles en dat je niet gespannen bent. Je zou je stem moeten zien als een instrument, zoals een piano of een gitaar. Elk instrument heeft een cover en dat geval is jouw lichaam. Daarom is het belangrijk dat je niet onnodig gespannen bent tijdens het zingen. Om je instrument de beste condities te geven, zijn er enkele hulpmiddelen die hieronder worden doorgenomen. Het gaat er eigenlijk om dat je je lichaam zo veel mogelijk ontvouwt. Daarom gaat zingen het beste als je staat.

Voeten

Laten we onderaan beginnen. Het is belangrijk dat je voeten stevig op de grond worden geplaatst. Voor sommigen kan het helpen om op de voorkant van je voeten te staan, sta niet op je hielen. Vele uren zingen kunnen je duizelig maken en in ergste geval kun je zelfs flauwvallen. Voethouding is daarom belangrijk. Plaats je voeten zodat de afstand tussen

Knieën

Het volgende punt is de knieën. Je knieën moeten ontspannen zijn, maar natuurlijk niet zo ontspannen dat je omvalt. Een suggestie is om je knieën 'op slot te zetten' en ze vervolgens te ontspannen. Ontspannen is het doel, dus buig ze een beetje en maak het jezelf gemakkelijk.

Ademhaling en schouders

Het volgende punt van aandacht is de borst. Het is belangrijk de borst zo recht mogelijk is. Hierdoor kunnen je longen en diafragma hun maximale capaciteit bereiken. Als je voorover gebogen staat of onderuitgezakt zit, is er minder ruimte voor je longen. Hier is een oefening die je kunt uitproberen. Ten eerste, maak je lichaam recht en plaats je armen boven je hoofd. Ten tweede, haal diep adem en laat je armen weer naar beneden hangen. Als je je handen laat vallen, moet je je houding vasthouden. Dit kan in het begin raar aanvoelen, maar als je het oefent, moet je deze houding kunnen aanhouden. Sommige mensen hebben de neiging het onderste deel van de rug te laten slingeren. Probeer dit te vermijden, omdat het belangrijk is om tijdens het zingen controle te hebben over je buikspieren. Het is belangrijk om de twee dingen in balans te houden. Probeer ook altijd je schouders ontspannen te houden.

Nek

Het is ook belangrijk je te focussen op je nek. Wanneer je nerveus of geconcentreerd bent, hebben veel mensen de neiging om de spieren in de nek aan te spannen. Hierdoor staan de twee grootste nek spieren strakker rond de keel. Dit betekent dat de keel wordt gesloten en het vervolgens moeilijker open gaat. Daarom is het belangrijk dat de nek/hals zo ontspannen mogelijk is.

Hoofd

Ten slotte hebben we het hoofd. Het is belangrijk om het hoofd zo recht mogelijk te houden. Naar beneden kijken drukt de keel plat en omhoog kijken verdraaid je stem. Je moet je hoofd recht houden zodat je de spieren rond de keel niet voelt. Al deze regels kunnen je stijf en gespannen in je lichaam laten voelen. Dit is precies wat we moeten vermijden, dus oefen deze dingen, zodat het natuurlijk aanvoelt. Het vereist enige spierkracht om recht te blijven staan, dus het is verstandig om het te blijven oefenen. Oefening is, net als al het andere goede in het leven, moeilijk maar zeker weten de moeite waard.

Gebruik je middenrif

Een deel van goed en gezond zingen is het gebruik van de steun van ons middenrif - het middelste deel van het lichaam: maag, rug en zijkanten. We gebruiken deze ondersteuning omdat het helpt om spanning te verminderen in andere delen van het lichaam zoals de nek en de kaak. Dit kan het geluid verstoren en daardoor onze expressie verminderen en op de lange termijn het gebruik van onze stemmen. Pilates, de Alexandertechniek en yoga zijn drie disciplines die in populariteit groeien naarmate de maatschappij zich meer bewust wordt van het belang van een goed, sterk middenrif.

Een goede manier om te controleren of je je middenrif gebruikt, is door in te ademen en vervolgens "brrrrr" te zeggen. Als je niet in staat bent om de lippen constant en vloeiend te laten bewegen, komt dat omdat je de ondersteuning niet correct gebruikt. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de ondersteuning in beweging blijft en helpt bij het bezuinigen op de uittredende lucht. De ondersteuning moet altijd actief zijn tijdens het zingen, hoewel het belangrijk is om de controle volledig los te laten wanneer je inademt voor een nieuwe zin of oefening.

Roodharige vrouw met saxofoon

5. Solo en Ensemble zingen


Solo

Veel zangers en zangeressen krijgen zangles in solo zingen. Het is een goed idee om individueel les te krijgen over het gebruik van je middenrif, het balanceren van je stem en het bezuinigen van lucht. Zoals hierboven uitgelegd, is oefenen en begrijpen hoe technieken werken ongelooflijk belangrijk. De onverdeelde aandacht van een professionele docent zal dit proces tienvoudig versnellen. Maar het belangrijkste is dat je een goede zanger bent door je oren te gebruiken. Je moet in staat zijn om naar jezelf te luisteren, de muziek om je heen en je bewust zijn van de relatie tussen de tonen. Noten kunnen raar lijken afhankelijk van wie er zingt, welk instrument wordt gespeeld en hoe ze worden gespeeld. Om noten te produceren en te besturen met het beste geluid, moet je schone tonen en harmonieën kunnen herkennen. Schalen, arpeggio's, zelfs Bach preludes zullen een zanger helpen bij het ontwikkelen van zijn 'intonatie'; het in staat zijn om te zingen.

Ensemble

Als je in groepen en koren zingt, krijg je de gelegenheid om te oefenen en je zang (en zeker je intonatie) te vergelijken met anderen. Dit moedigt je aan of dwingt je zelfs om te luisteren en te zingen met je oren. Je leert muzikale patronen die, ondanks de diversiteit aan muziek, overal terugkomen. Bovendien leer je ook je stem en toonhoogte te behouden, ook al zingt de persoon naast je op een andere hoogte. Je zult horen en voelen hoe deze onderdelen in harmonie verbonden zijn. Samen zingen ontwikkelt je ook als een solozanger. Vooral wanneer de groep een instrumentale begeleiding gebruikt, zoals een piano. Het is niet voldoende om de hoge, lange, krachtige en rinkelende noten te ondersteunen en te besturen als ze niet afgestemd zijn op de rest van de groep. Zelfs wanneer je als individu en als groep non-begeleide of A capella-intonatie zingt, zal dit cruciaal zijn voor succes.

Techniek, techniek, techniek

Een groot deel van het trainen van je stem gebeurt als je thuis oefent voor je volgende zangles. De warming-up oefeningen die de leider van een koor gebruikt, zijn vaak hetzelfde als die van een professioneel zangdocent. Stretching- en stemoefeningen moeten elke dag worden gedaan, zoals dagelijkse verzorging van een instrument. Het is ook erg belangrijk om te stretchen, omdat de schouders, nek en kaak ontspannen moeten zijn gedurende het hele nummer. Ongeacht de context waarin je zingt, succesvol word je met het volgende: het bewustzijn van je stem, plezier en respect voor de discipline van de juiste zangtechniek.


6. Tips en tricks voor beginners


Echte beginner?

Als je helemaal nieuw bent op het gebied van zingen, is het belangrijk om te onthouden dat zingen geen pijn mag doen en je geen zere keel mag opleveren. Dit kan je stem schaden. Leren om geen spanning op je stem te zetten tijdens het zingen kan tijd kosten, dus geef niet op! Zangers zijn hier vaak in het nadeel. Het is nog steeds mogelijk om een aangenaam geluid te maken met een slechte techniek. Dit is geldt niet voor de trompet of de viool. Luister naar je docent tijdens de zangles en voltooi de oefeningen die ze aan je geven, het succes zal zeker volgen.

Leer bladmuziek

Bladmuziek kunnen lezen en piano spelen is een fantastische tool voor zangers. Je zult je gemakkelijker oriënteren rond muziek als je het kunt lezen in plaats van onthouden. Het is niet zo moeilijk, je kunt verschillende systemen en zinnetjes vinden om de noten te onthouden. Vaker wel dan niet, zal je zangdocent enige ervaring hebben met piano en bladmuziek.

Leer de tekst

Imiteer niet alleen de zangers waar je naar luistert. Je leert in plaats daarvan de tekst en de melodie tijdens je zangles en maakt je eigen expressies en interpretaties. Dit geeft het nummer een heel andere betekenis en het zingen van het nummer met de juiste techniek zal gemakkelijker worden wanneer je je eigen stem gebruikt. Verder is het misschien een goed idee eerst een regel van het nummer hardop te zeggen en het vervolgens te zingen. Je spreekstem en zangstem hoeven niet heel anders te zijn. Cerebraal is het belangrijk dat er zoveel mogelijk aandacht wordt besteed aan het creëren van een goed geluid. Hoe minder nadenken je nodig hebt om de teksten te onthouden, hoe beter!

Geduld

Bij alle instrumenten heb je tijd nodig om het te leren, inclusief zingen. Wanneer je leert zingen, bedenk dan dat je je tijd neemt om de dingen op de juiste manier te leren. Te ongeduldig zijn kan je stem beschadigen. Onze leraren kunnen ervoor zorgen dat je je ontwikkeling niet overhaast en geen fouten maakt.

Ademhaling

Denk na over hoe je ademt. Je schouders mogen niet omhoog gaan als je de lucht inademt. Het is goed om de maag te ontspannen - sterker nog, dat is wat het moet doen, ook al is het misschien niet erg charmant. Op deze manier wordt u volledig ontspannen en krijgt de lucht de ruimte in uw lichaam die het nodig heeft.

Heb plezier!

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat we zingen om plezier te hebben! Het hoeft niet altijd mooi te klinken. Het is een proces dat leuk moet zijn - de rest zal vanzelf komen.


7. Krijg zanglessen


Zonder twijfel, de slimste move die je ooit zult maken als een zanger is het vinden van de perfecte zangdocent voor het volgen van zangles of online zangles. Muziekonderwijs.nl kan je met trots de beste zangdocenten aanbieden. Velen hebben niet alleen kwalificaties op universitair of conservatoriumgebied, maar ook indrukwekkende professionele zangreferenties. Onze docenten hebben zelf zangles van het hoogste niveau gehad en zijn klaar om dit aan jou door te geven, zelfs in je eigen huis. Daarom sluiten we dit artikel af met een lijst met onze zangdocenten op verschillende locaties die jouw graag zangles willen geven, fysiek op locatie of online zangles!.

Zanglessen in Amsterdam

Bekijk hier de lijst met zangdocenten in Amsterdam

Zanglessen in Rotterdam

Bekijk hier de lijst met zangdocenten in Rotterdam

Zanglessen in Utrecht

Bekijk hier de lijst met zangdocenten in Utrecht