Leer saxofoon spelen

Leer saxofoon spelen

In dit artikel krijg je een diepere kijk op de saxofoon als instrument. Het geeft je een kijkje in de geschiedenis van het instrument, de tonen en een paar tips en trucs voor beginners..


Close-up van een saxofoon die bespeeld wordt



Inhoud

  1. Saxofoon geschiedenis

  2. Welke saxofoon moet ik kiezen?

  3. Saxofoon tonen

  4. Verschil tussen een ritmische en klassieke saxofoon

  5. Tips en tricks voor beginners

  6. Krijg saxofoon les

  7. Wat is Musiekonderwijs.nl?


Saxofoon geschiedenis

De saxofoon werd in 1864 uitgevonden door de Belgische Adolphe Sax. Adolphe Sax bouwde 4 verschillende saxen: de sopraan, alt, tenor en baritonsaxofoon. Adolphe Sax heeft veel met de saxofoon geëxperimenteerd tot hij de definitieve vorm bereikte, de saxofoon zoals we die vandaag kennen. Er werden proeven gedaan met hoorns en zonder kleppen, een soort van Frankenstein monster dat zich ergens tussen een tuba en een saxofoon bevond. Er zijn veel verschillende soorten saxofoons, van kleine soprillo's tot gigantische subcontrabas saxofoons, maar dit zijn zeldzame varianten. Velen kennen alleen de sopraan, alt, tenor en bariton.

De saxofoon werd op zijn beurt vaak gebruikt in militaire marche bands en in de jaren dertig van de vorige eeuw werden ze veel gebruikt door Amerikaanse big bands. In deze periode werd de saxofoon succesvol als een ritmisch instrument en werd het al snel een synoniem voor jazzmuziek. Saxofonisten Dexter Gordon, Charlie Parker, Stan Getz, John Coltrane en Sonny Rollins hadden de saxofoon volledig onder controle en maakten het instrument erg populair tussen 1940-1960.

In de recente geschiedenis heeft de saxofoon een belangrijke rol gekregen in de popmuziek. Er is vrijwel geen 80's popsong zonder een brandende wilde saxofoon-solo! Tegelijkertijd was de saxofoon nog steeds populair bij de verdere ontwikkeling van jazzmuziek, waar Michael Brecker een van de absoluut grootste technische genieën op de saxofoon is. Brecker slaagde erin om datgene te doen wat toen onmogelijk was op de saxofoon, hij is het absoluut waard om naar te luisteren.

Tegenwoordig wordt de saxofoon gebruikt voor allerlei verschillende genres, zoals. volksmuziek, house, neo bop of Cubaanse salsa. Maar de saxofoon wordt nog steeds geassocieerd met een zacht, sensueel en jazz geluid dat opvalt tussen andere geluidsinstrumenten.


Welke saxofoon moet ik kiezen?


De saxofoon-familie is een grote familie, van de kleine soprillo tot de enorme tubax. Maar het is de sopraan, alt, tenor en baritonsaxofoon waar de meeste mensen op spelen. De sopraansaxofoon heeft de hoogste toonhoogte gevolgd door de alt, tenor en ten slotte de bariton. Van de vier soorten saxen zijn de alt en de tenor het meest bekend, het zijn de welbekende gebogen saxofoons. Vooral de sopraan onderscheidt zich doordat deze meestal een rechte en langwerpige vorm heeft, in de stijl van een hobo of klarinet.

Als beginnend saxofonist is het een goed idee om de altsaxofoon te kiezen, omdat de grootte van het instrument geschikt is voor iedereen, ideaal voor kinderen en volwassenen. De alt is een goed uitgangspunt voor het verkrijgen van een goede basistechniek, die je kunt meenemen naar de andere saxofoons als je later de andere maten wilt proberen.

Als je als volwassene begint, kun je ook de tenorsaxofoon kiezen. Er zijn er veel die de voorkeur geven aan tenor geluid, omdat de toonhoogte iets dieper is. De alt en de tenor worden vaak met elkaar verward. Je kunt de twee saxofoons uit elkaar halen, omdat dat de tenor een grotere boog in de nek heeft dan de alt. De nek is het bovenste deel van de saxofoon, waar het mondstuk zich bevindt.

Hieronder zie je een afbeelding van de 4 meest voorkomende saxofonen. Van links naar rechts: bariton, tenor, alt en sopraan.

Fra venstre: Barytonsax, tenorsax, altsax og sopransax.

Saxofoon tonen


De saxofoon is wat je noemt een transponerend instrument. Dit betekent dat bij het spelen van de toon C op de alt- en bariton saxofoon, deze overeenkomt met de toon Eb op een piano. En als je de toon C op de sopraan en de tenorsaxofoon speelt, komt deze overeen met de toon Bb op een piano. De alt en de bariton is gestemd in Eb, en de tenor en sopraan worden in Bb.

In het begin kan het een beetje moeilijk zijn om erachter te komen welke saxofoon bij jou past. Velen weten goed welke saxofoon ze willen spelen, maar het is een goed idee om te kijken naar de toekomst. Vooral als je wenst een saxofoon te combineren met andere instrumenten, bijvoorbeeld een piano.

Er zijn tonen op de saxofoon die moeilijker te bespelen zijn dan andere, zoals de zeer hoge en diepe tonen. Dus als je een beginner bent, is het een goed idee om in de middelste tonen te beginnen (middelste register) en van daaruit het spel uit te breiden naar zowel hoge als diepe tonen

Zie alle muzikanten voor saxofoonles hier


Verschil tussen een ritmische en klassieke saxofoon


De meeste mensen associëren de saxofoon met jazz en andere ritmische muziek, maar in de klassieke muziek heeft de saxofoon ook een belangrijke plaats zowel als solo-, kamer- als orkestinstrument. Het grootste verschil tussen ritmische en klassieke saxofoon is het geluid, het zijn twee verschillende werelden! Binnen de klassieke muziekwereld is het uitgangspunt altijd een puur geluid met minimale lucht of ruis, waarbij het in de ritmische wereld van de jazz deel uitmaakt van een persoonlijk geluid met veel lucht.

Dit betekent niet dat je in de klassieke wereld geen persoonlijk geluid hebt, maar dat we binnen een groter aantal gefixeerde raamwerken voor iets duidelijkere geluids idealen gaan. Het verschil is daarom vaak groot in een ritmische en een klassieke embouchure, een woord dat we gebruiken voor het plaatsen van de lippen, spieren en de tong op het mondstuk om de saxofoon te bespelen.

De embouchure wordt ook bepaald door wat de setup wordt genoemd - dat is het mondstuk. Deze delen zijn heel verschillend van ritmisch tot klassiek. Klassieke saxofonisten spelen op verschillende mondstukken dan jazzsaxofonisten, en ze hebben vaak ook andere soorten riet.

Roodharige vrouw met saxofoon

Tips en tricks voor beginners

Geduld

Het is belangrijk om geduldig te zijn als je wilt leren saxofoon te spelen. Bovendien helpt het meer om elke dag een beetje oefenen dan één of twee keer per week. Besteed daarom elke dag 10-15 minuten aan oefenen.

Lichaamshouding

Als je op de saxofoon speelt, moet je ervoor zorgen dat je een goede houding hebt. Dit is hoe je het doet; heb licht gebogen benen, alsof ze wachten op een milde aardbeving. Zorg ervoor dat de band die je om de nek hebt de juiste lengte heeft, zodat de saxofoon op een goede hoogte ten opzichte van je mond hangt. Vermijd het heffen van de saxofoon, maar laat het rusten rond de heupen (als het een altsaxofoon is). Het is een goed idee om je positie in een spiegel te controleren om ervoor te zorgen dat je de juiste houding hebt.

Mondstuk

Als je lesgeeft of speelt met anderen, is het een goed idee om bijvoorbeeld te sparren en uit te vinden, welk mondstuk het beste bij jou past. Te zachte of te harde rieten kunnen het een stuk moeilijker maken om te spelen. De meeste nieuwkomers beginnen met maat 2 - 2½. Sommigen geven de voorkeur aan een nog zachter riet, daarom is het een goed idee om verschillende rieten en mondstukken te proberen, omdat het heel persoonlijk is.

Speel veel!

Het klinkt misschien saai, maar het wordt alleen maar leuker, zeker wanneer je doelen voor jezelf stelt. En het is een geweldige manier om zijn saxofoon heel goed te leren kennen. Dus zet doelen, oefen veel maar geef jezelf de tijd.


Krijg saxofoon les


Als je lessen wil krijgen van een bekwame docent met relevante opleiding en meerdere jaren ervaring, dan biedt Muziekonderwijs.nl saxofoon lessen, bij de docent, bij de leerling en online!

Saxofoonlessen online

Saxofoonlessen in heel Nederland

Wil je graag saxfoonlessen volgen in een andere stad? Kijk snel wat Muziekonderwijs.nl te bieden heeft: vind hier alle saxofoonlessen.


Wat is Muziekonderwijs.nl?

Muziekonderwijs is een platform dat ervoor zorgt dat muziekdocenten en leerlingen met elkaar in verbinding worden gebracht. Muziekonderwijs biedt gemak voor de docent en leerlingen door middel van een online boeking- en chat systeem. Bij Muziekonderwijs kan je lessen boeken bij ervaren muziekdocenten die aan onze toelatingseisen hebben voldaan. Vanuit Nederland ondersteunt een team van medewerkers de docenten en leerlingen met o.a. administratie en communicatie.
Voor vragen over de muziekles en lesplanning kan je contact op nemen met de desbetreffende docent. Voor andere vragen kan je contact opnemen met het Muziekonderwijs hoofdkantoor via [email protected].