De kwintencirkel

De kwintencirkel is een muziekgereedschap met meerdere toepassingen:

  • Het kan u de belangrijkste voortekeningen voor elke sleutel laten zien.
  • Het kan je laten zien welke majeur- en mineurakkoorden horen bij een gegeven toets.
  • Het kan je snel de parallelle toets tonen van de sleutel waarin je speelt laten zien.    Helemaal boven in de cirkel van kwinten vinden we C majeur. Voor elke stap die we met de klok mee nemen, stijgen we een vijfde. Voor elke stap die we tegen de klok in nemen, dalen we een vijfde. Dit is waarom het de cirkel van kwinten wordt genoemd.

    Zie je de muzieknotatie naast elke hoofdsleutel? Dit zijn de belangrijkste handtekeningen en ze worden gebruikt in de notenschrift om aan te geven welke noten in de toonsoort scherp en vlak zijn.


Parellele toetsen


Alle akkoorden in de buitenste ring van de cirkel van kwinten zijn majeurakkoorden en alle akkoorden in de binnenste ring zijn mineurakkoorden. De parallelle mineur sleutel van een hoofdsleutel is de mineur sleutel gebaseerd op dezelfde tonica. De parallelle sleutel van G majeur is bijvoorbeeld G klein, omdat ze dezelfde tonic hebben.

Het buitenste deel van de kwintencirkel zijn majeurakkoorden en majeurtonen. Het binnenste deel van de kwintencirkel zijn molaire akkoorden en moltonen. De hoofd- en molakkoorden tegenover elkaar, b.v. C en Am zijn parallelle toonsoorten.Het genre leent harmonieën uit gospelmuziek en het wordt gekenmerkt doordat de liederen vaak gebaseerd zijn op oude jazzstandaarden met zeer hechte jazz-harmonieën. Dominante septiemakkoorden komen vooral voor in deze muziekstijl. In een goede barbershop zal ongeveer 35% van alle akkoorden de dominante septiem zijn.

De stijl van barbershop die je vandaag waarschijnlijk zult horen, is heel anders dan de originele stijl. Zoals het geval is met de meeste muzikale genres, is barbershop in de loop van de tijd geëvolueerd met meer complexe harmonieën.


Verschillende types Barbershops


De Barbershop Harmony Society, die verantwoordelijk is voor het handhaven en beschermen van de trotse barbiershoptraditie, schreef een guide voor wat wel en niet barbershop is in 1940. Deze regelset bepaalt ook de regels voor hoe barbershopwedstrijden worden gehouden - zowel voor kwartetten als voor grotere koren.

Door deze regelset zijn twee verschillende soorten barbershop ontstaan: betwistbare nummers, dat wil zeggen, nummers die kunnen worden uitgevoerd in wedstrijden en tonen tonen , dat wil zeggen. nummers die niet voldoen aan de officiële criteria voor wedstrijden, maar toch nog veel van de kenmerken van traditionele barbershop hebben.

Wanneer mensen het woord 'barbershop' horen, denken ze vaak aan mensen in strohoeden en felkleurige kleding. Er is echter veel gebeurd sinds dit in de mode was, en barbershopzangers doen deze traditionele uniformen zelden meer aan.


Barbershop stemmen


Een traditioneel barberkwartet heeft vier stemmen:

Tenor: helemaal bovenaan vinden we de tenor. Zijn stem is licht en hoog en zingt meestal in een register dat in een alt past. De kenmerken van de tenor zijn de falsetto en de mengstem, en deze stem harmoniseert vaak over de lijn.

Lead: de leadvoice draagt meestal de melodie. Van hem kan worden gezegd dat hij de anderen leidt en als zodanig dicteert. Hij is vaak de dynamiek en frasering namens het hele kwartet.

Bariton: De bariton wordt door sommige barber liefhebbers omschreven als "The Ninja". Dit komt omdat de bariton vaak inspringt, als noten van een akkoord niet door de lean, de tenor of de bas worden gezongen.

Bass: helemaal onderaan vinden we de bas. Hij behandelt de diepste tonen, en fungeert als zodanig de basis van de harmonieën.


De juiste muziekeducatie vinden


Wil je leren hoe je de ukelele speelt? Misschien kun je het al een beetje, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren leraren in het hele land. Vind vandaag een leraar in jouw stad!
Wie zijn wij?


Het office-team van Muziekonderwijs zijn allemaal professionele muzikanten en leraren. We zijn ook van mening dat we de beste baan ter wereld hebben. We kunnen onze dag doorbrengen met studenten in het hele land praten over hoeveel ze van muziek houden en we hebben honderden mensen geholpen om contact te maken met de perfecte, professionele leraar voor hen. We helpen je ook graag! Neem contact met ons op en vertel ons je verhaal. 085 833 99 83 , whatsapp 06 12151583 of stuur ons een e-mail naar [email protected] . Wij kijken ernaar uit om snel iets van je te horen!