De contrabas

In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van de contrabas, hoe je hem kunt stemmen en onderhouden en waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen ervan.


Inhoud

 1. De geschiedenis van de contrabas

 2. De juiste contrabas kiezen

 3. Leer om je contrabas te stemmen

 4. Hoe onderhoud je de contrabas?

 5. Techniek

 6. Wat moet je kopen?

 7. Waar kan ik een contrabas kopen?

 8. Oefenen met de contrabas


De geschiedenis van de contrabas

De contrabas is het grootste en meest intens klinkende instrument in de snarenfamilie. Het wordt veel gebruikt in jazz en klassieke muziek, maar wordt ook gebruikt in de rock- en volksmuziek. Net als de elektrische bas is de contrabas een instrument dat erg laag klinkt, en de primaire functie ervan is vergelijkbaar met het creëren van de basis en de fundering van een muziekstuk.

Je kunt op een contrabas spelen met je vingers of met een strijkstok - de techniek hangt meestal af van welke stijl je speelt. Bovendien kun je naast een contrabas staan of op een hoge kruk zitten.

Een contrabas, in tegenstelling tot elektrische bas of gitaar, heeft geen tape op de toets. Dit betekent dat je moet intoneren om de noten te raken (zie paragraaf "Linkerhand" onder "Techniek").


De juiste contrabas kiezen

Er zijn verschillende varianten van de contrabas; de 4-snarige is de meest voorkomende, maar ze zijn ook verkrijgbaar als 5-snarige, dwz waar er een extra, diepere / hogere snaar. Dit laatste wordt meestal gebruikt in klassieke muziek - de 5e snaar is echter geen musthave om in verschillende soorten ensembles te spelen.

Een contrabas kan sterk variëren in vorm en uiterlijk, afhankelijk van waar ter wereld hij vandaan komt. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten, wat relevant is voor de leeftijd van de bassist. De meeste volwassenen spelen een zogenaamde 3/4 bass.

In de klassieke muziek is het heel gewoon om op 4/4 bas (hele bas) te spelen, omdat er behoefte is aan een grotere geluidskast. Grote klankkast = geweldig geluid.

Omvang en leeftijd

 • 1/4 = 7 tot 9 jaar

 • 1/2 = 9 tot 13 jaar

 • 3/4 = 13 +

 • 4/4 = 15 +


Leer om je contrabas te stemmen

Een van de eerste dingen die je moet leren als bassist zijnde, is om je bas correct te stemmen. Het instrument heeft vier snaren en ze zijn allemaal gekoppeld aan hun respectievelijke schroeven, die zijn bevestigd aan het hoofd van de bas, bovenaan de nek. Als je de stemschroef met de klok mee draait, wordt de toon hoger, draai je de andere kant op, dan wordt de toon lager.

De 4 snaren hebben elk hun eigen toon en deze tonen worden vertegenwoordigd door verschillende letters. Van de dikste tot de dunste snaar, is de bas als volgt gestemd: E, A, D, G.

De bas kan ook op andere manieren worden afgestemd, maar dit is de meest voorkomende stemming. Tegenwoordig gebruiken veel mensen een stemapparaat voor steminstrumenten. Een tuner is een apparaat dat geluidsgolven kan meten en kan aangeven of uw instrument juist gestemd is. Het verschijnt op een klein display of de respectievelijke snaren hoger of lager moeten worden afgestemd. Een tuner is er in veel verschillende vormen en prijzen; ze zijn beschikbaar als clip-on, een gitaarpedaal, of zelfs als een app voor iPhone en Android. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 50, - en meer.


Waar moet je op letten bij het stemmen van de contrabas?

 • Het is belangrijk om rekening te houden met de spanningsverhouding tussen de snaren wanneer ze omhoog of omlaag worden gedraaid. Omdat het instrument zo groot is, kunnen stemschroeven en snaren gemakkelijk van invloed zijn op elkaars gemoedstoestand. Het is daarom een goed idee om hun gemoedstoestand eventueel te controleren. stem nog een keer voordat je begint met spelen. Je ziet kop- en stemschroeven op de afbeelding links.

 • Maak je geen zorgen als de bas vals klinkt terwijl je het stemt. Dat is heel normaal.

 • Een tuner is een goed hulpmiddel, maar het is essentieel dat je na verloop van tijd leert om je instrument op het oor te stemmen. Met betrekking tot het plaatsen van snaren en elementen op de basis en om de snaren volledig nauwkeurig te positioneren, wordt het aanbevolen om een professional in te schakelen.

Dit is een heel karwei op zich, dus het is noodzaak om een vioolbouwer of een andere deskundige te raadplegen. De reden is dat het veel expertise en kennis vereist over de exacte locatie van de verschillende componenten. Als ze niet correct zijn geplaatst, riskeer je het instrument te vernielen

Close-up af kontrabassens stemmeskruerClose-up af kontrabassens bro

Hoe onderhoud je de contrabas?

Schoonmaken

Het grootste deel van het onderhoud kun je zelf doen, zoals een regelmatige reiniging van de snaren en nek. Deze gebieden zijn vaak in contact met de handen en worden daarom snel vies.

 • Gebruik lijnolie voor het reinigen van de toets, gebruik niet te veel, want dit kan diep doordringen in het hout en deuken veroorzaken. Denk eraan dat doeken met lijnolie zelfontbrandend kunnen zijn en daarom niet met brandbaar materiaal weggegooid mogen worden.

 • Als je staalsnaren gebruikt, kan je deze ook prima reinigen met alcohol.

 • De achterkant van de nek kan worden gepolijst met meubelpolish of iets dergelijks. Als de nek goed tot aan het merkteken is gelakt. Als de hals niet geverfd is, gebruik dan een mengsel van bijenwas en lijnolie.

 • Gebruik een katoenen doek om de verschillende delen van het instrument schoon te maken.

 • Gebruik voor smering van stemschroeven ouderwetse, zuurvrije naaimachineolie.

Hoe vaak iemand zijn contrabas moet reinigen, is afhankelijk van hoeveel er op wordt gespeeld. Maar voor de toon en het geluid van de bas, is het aan te bevelen om het eenmaal per week te reinigen - als het regelmatig in gebruik is.

De brug

Om te voorkomen dat de brug te veel beweegt, moet deze eenmaal per maand iets naar beneden worden gedrukt. Dit probleem kan ook worden voorkomen door met een vet potlood in de kleine inkepingen te tekenen waar de snaren op de brug rusten.

Begin met een van de snaren te stemmen, bijvoorbeeld de A-snaar.

Schuif de draad uit de kleine inkeping op de stoel waar deze is bevestigd en teken met een vet potlood in de inkeping. Het kleine gebied moet volledig bedekt zijn met potlood. Plaats de brug vervolgens terug en stem het opnieuw af op een A. Voer vervolgens dezelfde procedure uit met de 3 andere strings.

Stem één snaar per keer en niet alle vier tegelijkertijd, omdat de brug dan dreigt te verplaatsen.

Gebruik een zacht grafietpotlood met hardheid 7B / 8B / 9B. Je kunt de brug in de onderstaande afbeelding zien.

Close-up af kontrabassens bro, anden vinkel

Temperatuur

Een contrabas mag niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen, omdat dit permanente schade kan veroorzaken, zoals scheuren in het hout.

Een te lage temperatuur en vochtigheid zorgen ervoor dat het hout samentrekt - een te hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid hebben het tegenovergestelde effect. Het is daarom belangrijk dat de bas dagelijks in een goed binnenklimaat verkeert. Dit geldt voor alle akoestische instrumenten. Daarnaast zijn hieronder enkele goede tips met betrekking tot temperatuur:

 • Zorg dat je een goede gigback of harde case krijgt. De meeste goede gigbags zijn ontworpen om de goede temperatuur aan te nemen.

 • Als de lucht tijdens de wintermaanden te droog wordt, is het een idee om een luchtbevochtiger aan te schaffen. De optimale luchtvochtigheid voor instrumenten is 35%.


Techniek

Veel verschillende technieken worden gebruikt op de contrabas. De techniek kan variëren, afhankelijk van het genre dat wordt gespeeld. Hieronder kun je wat meer lezen over enkele van de meest gebruikte technieken:

Arco

Arco is een Italiaanse term en betekent dat een strijker (boog) wordt gebruikt om de snaren te strijken - zoals op viool of cello. Het komt vooral voor in klassieke muziek, maar wordt ook in sommige contexten in jazzmuziek gebruikt. Over het algemeen zijn er twee methoden; je kunt met een Duitse of Franse boog spelen. Dat wil zeggen, onder of bovenhandse techniek.

Pizzicato

Pizzicato is ook een Italiaanse term, wat betekent dat de snaren met de vingers worden bewogen. Dit is veel gebruikt in ritmische muziek zoals jazz.

Er is meer dan één manier om pizzicato te spelen, en een methode is niet correcter dan de andere. Maar of je nu met één of twee vingers speelt, het is hetzelfde waar je rekening mee moet houden; hoe ver je naar beneden / naar boven de hand op de snaar legt, hoe snel de vinger over de snaar gaat en hoe hoog het oppervlak van de vinger is waarmee je geluid genereert met - dwz; vingertop, of de hele vinger.

Zie ook hier bijv. een voorbeeld van Youtube, voor een meer diepgaande uitleg van de verschillende pizzicato-technieken.

Slapbass

Slapbass is een techniek die is ontstaan in bluegrass en countrymuziek in de jaren 1920. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in de afwezigheid van een drummer.

Het is een agressievere soort van pizzicato, waarbij je aan de snaren trekt en dan loslaat, zodat ze op het grijpbord slaan en een klap geven - dit wordt gecombineerd met de hele hand, die de bas gebruikt als een soort van trommel.

Slapbass is later erg populair geworden in rock'n'roll en rockabilly-muziek.

Linkshandige techniek

Of het nu rock, jazz, klassiek of bluegrass is, dit zijn dezelfde principes die van toepassing zijn op de linkerhand. In tegenstelling tot elektrische bas en gitaar, heeft een contrabas geen band. Dit betekent dat je moet intoneren om een toon te raken. Met andere woorden; je vingers moeten precies op de juiste plek geplaatst worden

Het verschil in tonen is erg hoog, daarom gebruik je in de meeste linkerhandposities de ringvinger niet. In plaats daarvan moet er een overspanning zijn tussen de middelvinger en de pink, die overeenkomt met de breedte die zich tussen de wijsvinger en de middelvinger moet bevinden.

Bijvoorbeeld; 1e positie op contrabas = ca. 5-6 cm tussen wijsvinger en middelvinger, en 5-6 cm tussen middelvinger en pink.

Het is ook belangrijk om een goede techniek te oefenen, zodat je niet spieren en gewrichten niet worden aangetast. Dit geldt met name voor de linkerhand, omdat deze wordt blootgesteld aan meer druk dan de rechterhand. Als je je vingers niet vanaf het begin goed plaatst, riskeer je schade.

Voor beginners is het aan te raden kleine witte markeringen / stickers op het klankbord te plaatsen waar de tonen zich bevinden.

SamenstellingEr zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en veel keuzes die je kunt maken met betrekking tot de contrabas-samenstelling. Maar een van de belangrijkste dingen is; welke snaren worden gebruikt en hoe hoog ze zijn ten opzichte van het grijpbord.

Het meest voorkomende snaartype is gemaakt van staal en wordt kruiselings gebruikt op genres, maar tegenwoordig worden snaren geproduceerd in een groot aantal verschillende materialen.

Bijvoorbeeld, als je een zeer traditioneel jazz "geluid" voor je contrabas wil, kan men andere snaren plaasten. En als je van het geluid houdt, maar denkt dat het macaber is, zijn er veel verschillende intestinale snaarimitaties die zijn gemaakt van nylon.

Er moet echter worden opgemerkt dat darm- en nylonstrings niet optimaal zijn voor arco (met name nylon snaren), en hun geluidse levensduur is korter dan bij de meeste andere soorten snaren. Natuurlijk kunnen de "dode" korte sustain-snaren, die een percussief effect kunnen hebben, ook een audio-ideaal zijn.

Je hoeft geen darm- of nylon snaren op je contrabas te zetten als je jazz wilt spelen. Er zijn veel verschillende staal- en hybride snaren voor contrabassen, wat goed is voor jazz en andere ritmische muziek. Natuurlijk hebben ze een moderner geluid en ze doen het vaak goed voor veel verschillende genres. Er zijn ook snaren ontworpen om op te strijken, zoals te zien in de klassieke muziekwereld.

Houd er rekening mee dat de snaren zich op een goede hoogte bevinden, zodat gewrichten en spieren niet meer belast worden dan nodig is. De hoogte van de snaren is erg belangrijk voor het geluid en het comfort van de basgitaar - het kan daarom een stilistische keuze zijn om hoog of laag te zitten.


Bas hoogte

Aan de onderkant van het instrument zit de eindpin, zoals te zien is op de afbeelding links. Een eindpin is een langwerpig stuk metaal dat in de bas is bevestigd, het kan eruit worden getrokken of erin worden gedrukt. Dit betekent dat de hoogte van het instrument vrij nauwkeurig kan worden ingesteld.

Nogmaals, het hangt een beetje af van wat de individuele persoon kiest, maar als een startpunt, moet de bas worden aangepast aan een hoogte, zodat het zadel recht naar de ogen staat zoals te zien is op de afbeelding rechts.

Of het nu gaat om het opzetten van een instrument, het is altijd een goed idee om een expert te raadplegen die kan bijsturen of advies kan geven.

Er zijn een aantal vioolbouwers en experts in het hele land die in verschillende winkels kunnen worden geraadpleegd, mogelijk op afspraak (zie het gedeelte Waar?).


Close-up af kontrabassens fodClose-up af kontrabassens broWat moet je kopen?


Er zijn veel verschillende onderdelen en heel verschillende accessoires die je kunt kopen voor je contrabas. Hieronder volgt een korte bespreking van de meest essentiële en populaire producten:

Snaren

 • Thomastik: Spirocore Weich Deze snaren zijn een van de meest populaire sets van contrabas aan het dorsen. Ze worden veel gebruikt door jazz-bassisten, maar ze passen ook goed bij arco. Vanaf 1.200, -

 • Pirastro: Original Flexocor Deze passen ook goed bij zowel arco als pizza's, maar zijn vooral populair in orkestmuziek. Vanaf 2.000, -

 • Velvet: Garbo Synthetische hanger voor darmsnaren, die erg populair is bij de Deense jazzbassisten. Vanaf 2.000, -


Hars

 • Pirastro: Double Bass Rosin Vanaf 80,


Packups

 • Shadow: SH951 vanaf 500,-

 • Fishman: BP-100 vanaf 1.700,-

 • David Gage: The Realist vanaf 1.500,-


Gig Bag

 • Westbury: Deluxe gig bag, 3/4 vanaf 1.200,-

 • Gewa: Double bass gig-bag JAEGER vanaf 5.500,-


Versterker

 • Gallien Krueger: MB150S-112 III vanaf 7.000,-

 • Mark Bass: Minimark 802 vanaf 5.000,-


Diversen

 • Rubberen voet voor eindstok

 • Schoonmaakproducten; lijnolie, zuurvrijwe naaimachineolie

 • Katoenen doek voor reiniging

 • Jack kabel


Waar kan ik een contrabas kopen?

Er zijn verschillende plaatsen waar je een contrabas en de accessoires kunt kopen en aanpassingen kunt maken. Recht van particulieren die autodidact zijn tot grote, betaalbare winkels. Houd er rekening mee dat je niet alleen apparatuur koopt van een winkel die geen expert is in het veld. Raadpleeg een specialist voordat je het koopt.


De juiste muziek educatie

Wil je leren hoe je een instrument bespeelt? Misschien kun je het al een beetje, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren leraren in het hele land. Vind vandaag een leraar in uw stad!


Wie zijn wij?

Het office-team van Muziekonderwijs.nl zijn allemaal professionele muzikanten en leraren. We zijn ook van mening dat we de beste baan ter wereld hebben. We kunnen onze dag doorbrengen met studenten in het hele land praten over hoeveel ze van muziek houden en we hebben honderden mensen geholpen om contact te maken met de perfecte, professionele leraar voor hen. We helpen je ook graag! Neem contact met ons op en vertel ons jouw verhaal. Wij zijn bereikbaar op telefoon 085 833 99 83, whatsapp 06 12151583 of email [email protected]