Leer over de blaasinstrumenten
Blaasinstrumenten hebben een lange traditie en geschiedenis. Ze worden gespeeld door er lucht door te blazen. Tegelijkertijd beheert de speler de toonhoogte met behulp van zijn/haar vingers. Het bespelen van deze instrumenten vereist veel ademhalingscontrole. Longcapaciteit verbetert natuurlijk door te oefenen. Als je meer ervaren bent kunnen effecten zoals vibrato worden toegepast. Blaasinstrumenten zijn zeer geschikt voor klassieke muziek. Andere genres maken er ook goed gebruik van. De saxofoon en de klarinet spelen bijvoorbeeld een prominente rol jazz.
De klarinet
Normaalgesproken gemaakt van hout, maar de klarinet kan ook worden gemaakt van kunststof, hars of rubber. Tijdens de tweede wereldoorlog waren ze echter van metaal, omdat dit gemakkelijk te verkrijgen was. De klarinet is een instrument dat zowel het publiek als de klassieke en jazz-muziek aanspreekt. Verder bevat de klarinet het grootste toonregister van de blaasinstrumenten. Het unieke timbre is direct herkenbaar. Denk aan Gerhswin's 'Rhapsody in Blue'. De kat uit Prokofiev's 'Peter and the Wolf'. Of, een swingin 'solo van Benny Goodman om de natuurlijke, warme houttonen van de klarinet voor de geest te nemen.
De saxofoon
De Belgische Adolphe Sax vond de saxofoon uit in 1864. Hij bouwde 4 verschillende soorten om verschillende toonhoogtes te bestrijken: sopraan, alt, tenor en bariton. Wellicht een van de belangrijkste instrumenten van de 20e eeuw, de saxofoon is zeker synoniem met jazz. De sax wordt bespeeld door wereldberoemde Amerikaanse artiesten zoals John Coltrane en Charlie Parker. Ze hebben de saxofoon verweven in het hart van de Amerikaanse geschiedenis. Naarmate jazz meer populariteit kreeg in Europa, deed ook de saxofoon het goed.
De saxofoon vandaag
Tegenwoordig heeft de saxofoon een plaats verworven in de ensembles van vele ongelijksoortige culturen. Van Europese marching- en concertbands tot Jamaicaanse reggae-culturen. Nigeriaanse Afrobeat-bands tot jazz-bigbands. Ze zouden allemaal niet hetzelfde zijn zonder de saxofoon! Een van zijn grote aantrekkingskrachten is zijn veelzijdigheid. De ervaren speler kan een breed en kleurrijk palet van toon en timbre produceren. Dit gaat gepaard met een groot dynamisch bereik. Dit verklaart enigszins waarom de saxofoon zo snel is gegroeid. De saxofoon is vandaag de dag een van de meest herkenbare en populaire instrumenten ter wereld.
De fluit
De fluit is een lange zilveren buis die de fluitist blaast om geluid te creëren. De oorsprong van de fluit is minder bekend. Het is ook nog steeds een geheim hoe verspreid het instrument over de wereld is! De eerste fluit ontstond ongeveer 43.000 jaar geleden. Archeologen hebben vroege versies gevonden van fluiten die dateren uit deze tijd in Duitsland. Fluiten komen vaak voor in inheemse muzikale culturen. Het ademachtige geluid van de fluit is onmiddellijk herkenbaar.
De fluit in westerse muziek
In de westerse muziek deelt de fluit de veelzijdigheid van andere blaasinstrumenten. De fluit is even goed thuis in zowel klassieke als jazz / populaire contexten. Klassiek maakten componisten zoals Mozart, Bach en Debussy allemaal goed gebruik van de fluit. In het bijzonder, het vermogen om boven het orkest te zweven. Alom beschouwd als een van de meesterwerken van Mozart is zijn 'Concerto for Flute and Harp'. In de jazz demonstreren Yusef Lateef, Joe Farrell en Roland Kirk de fluit onophoudelijk. Met name het vermogen van instrumenten om werelden van contrasterende emoties en sferen te creëren. In één adem, zacht en breekbaar. De fluit wordt ook vaak gebruikt in hedendaagse muziek.
De juiste muziek educatie
Wil je leren hoe je een instrument bespeelt? Misschien kun je het al een beetje, maar wil je je vaardigheden verbeteren? We hebben veel getalenteerde en ervaren leraren in het hele land. Vind vandaag een leraar in jouw stad!
Wie zijn wij?
Het office-team van Muziekonderwijs.nl zijn allemaal professionele muzikanten en leraren. We zijn ook van mening dat we de beste baan ter wereld hebben. We kunnen onze dag doorbrengen met studenten in het hele land praten over hoeveel ze van muziek houden en we hebben honderden mensen geholpen om contact te maken met de perfecte, professionele leraar voor hen. We helpen je ook graag! Neem contact met ons op en vertel ons jouw verhaal. Wij zijn bereikbaar op telefoon 085 833 99 83, whatsapp 06 12151583 of email [email protected].