Leer drums spelen

Leer drums spelen

De basis van de band. Het instrument dat iedereen bij elkaar houdt, en degene die de groove en het gevoel van het nummer geeft. Drums hebben echter de reputatie hard te zijn en het instrument dat ouders het meest vrezen. Maar wees niet bang want naast de rock tonen kunnen de drums ook zachtjes worden bespeeld met penselen of hamers. Al met al is het drumstel een veelzijdig instrument




Het kiezen van het juiste drumstel

Het kiezen van je eerste drumstel kan best lastig worden. Leer over alle onderdelen voor een drumstel zodat je weet wat je allemaal nodig hebt.

De Bass Drum

De bassdrum is de grootste drum in de kit en wordt gespeeld met een voetpedaal. Het bevindt zich in het midden van de setup. Sommige bass drums hebben een gat ter grootte van een rol duct-tape in de voorste drum kop. Hierdoor kan de lucht in de trommel ontsnappen en wordt voorkomen dat er teveel druk op de voorste trommel kop wordt uitgeoefend. Dit maakt ook het dempen van het geluid van de drum mogelijk - probeer het uit door een handdoek te vouwen en in de bassdrum te leggen, tegen de voorste of achterste drum kop. Je kunt dit wijzigen afhankelijk van in welke kamer je speelt en wat het beste bij je geluid past.

De Snare Drum

De trommel met de hoogste toon in de kit wordt de snaredrum genoemd. Het heeft snaren van metaal bevestigd aan de onderkant. Dat is wat het zijn unieke geluid geeft en maakt het geweldig voor 'rollen'. De metalen snaren trillen tegen de trommel wanneer ze worden geraakt, waardoor het een multidimensionaal geluid krijgt. Het is de moeite waard om wat tijd te besteden aan het leren kennen van deze drum en hoe deze klinkt als je hem op verschillende manieren raakt. De snare wordt vaak gebruikt als een fundamenteel onderdeel in een basisslag.

De Toms

Gewoonlijk heeft een drumkit drie toms - rek tom 1 en 2 en een floortom. Wanneer je grote dramatische fills hoort in een rocknummer, is dit meestal wat er wordt gebruikt! Ze hebben een dieper en voller geluid dan de snare en worden meestal gebruikt voor vullingen in plaats van een basisslag te behouden.

Cimbalen

Meestal heeft een drumkit 3 verschillende cimbalen

  • De hi-hat: De hi-hat bestaat uit twee cimbalen boven op elkaar. De hi-hat kan worden bediend met het voetpedaal en kan ook met de drumsticks worden geraakt. Je kunt een korte, staccato-geluid maken door op een gesloten hi-hat te slaan (met je voet helemaal op het pedaal) en een sterker, voller geluid met de hi-hat open (voet van het pedaal). Je kunt ook alleen met het pedaal spelen - probeer je voet op het pedaal te drukken en kijk wat je met dat geluid kunt doen. Voor beginners blijft de hi-hat meestal gesloten, omdat het gebruik van het voetpedaal zowel tijdens het spelen als tijdens het spelen moeilijk kan zijn. Als je eenmaal wat beats hebt geleerd met de hi-hat gesloten, kun je gaan experimenteren met verschillende geluiden!

  • Ride cymbal: de ride cymbal een enkel cimbaal. Het speelt vaak een soortgelijk onderdeel van de hi-hat, maar met een meer open geluid.

  • Crash-cymbal: het crash cimbaal wordt gebruikt voor het markeren van bepaalde punten in de muziek, bijvoorbeeld met een harde slag aan het begin van het refrein. Het heeft het meest volledige, luidste geluid van de drie cimbalen. Het kan ook worden gebruikt in een climax gedeelte van muziek om de hi-hat te vervangen en hetzelfde ritme te spelen, maar met meer volgehouden, volledige hits.

Drumsticks

Bij het vinden van de juiste drumsticks is het belangrijk om een paar verschillende stijlen en merken uit te proberen om te zien wat het meest comfortabel aanvoelt. De meeste drumsticks zijn gemaakt van hickory hout, maar ze kunnen ook worden gemaakt van esdoorn, eiken, aluminium, koolstofvezel en plastic. Het hangt allemaal af van het geluid dat je wilt, maar het belangrijkste is dat ze comfortabel zijn om mee te spelen.

Alle fabrikanten hebben een 7A-model dat vrij licht, dun en kort is. Deze zijn geweldig voor kinderen. Modellen 5A en 5B zijn een gemiddelde grootte. Hier krijg je meer stick en meer gewicht, dus ze zijn geweldig voor volwassenen die rock spelen, waarbij je harder op de drums moet slaan.

Drum houders

Drums klinken het beste als ze op standaards worden geplaatst, zodat beide drum koppen vrij kunnen resoneren. Door de standaards op de juiste manier te plaatsen, zijn er geen andere elementen die de vibratie van de drums beïnvloeden - bijvoorbeeld, als iemand tegen een muur was, zou het geluid kunnen dempen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de toms die op de basdrum zitten, worden opgehangen zonder contact te maken met een ander onderdeel van de kit. Dit zorgt voor een schoon geluid. De bovenkanten van bekken standaarden zijn opgevuld om ervoor te zorgen dat er geen contact is tussen het metaal van de standaard en het bekken, wat het bekken zou kunnen beschadigen. Er zit een plastic of rubberen kraag op de draad en twee stukjes vilt die onder en over het bekken gaan. Er is ook een gevleugelde schroef aan de bovenkant bevestigd zodat het cimbaal niet valt als het hard wordt geraakt. Als u van plan bent om muziekstijlen te spelen die krachtiger spelen vereisen, is investeren in duurzame standaards een goed idee om uw kostbare drums en cimbalen te beschermen!

Bass Drum Pedal

Het bassdrumpedaal of het kickpedaal is een zeer belangrijk onderdeel van de kit. Hoewel ze zonder aanpassing kunnen worden gespeeld, is het mogelijk om de hoek van de voetplaat, de reactiesnelheid via de veer en de lengte van de beaterstang te veranderen. Het pedaal moet snel reageren, gemakkelijk te spelen zijn en de klopper moet op de middellijn van de trommel slaan. Om beschadiging van de houten hoepel van de basdrum te voorkomen, moet een klein stukje rubber worden aangebracht op het punt waar het pedaal de trommel raakt. Er zijn een paar verschillende technieken die je kunt kiezen om de basdrum te bespelen - een drumleraar zal het hierover met je hebben tijdens de lessen. Hiel omhoog, hiel naar beneden en voet en been zijn slechts enkele van de benaderingen die u zou kunnen gebruiken om de volledige kracht van uw beenspieren te benutten en een diep, rijk geluid te maken.

De keuze maken

Sommige winkels verkopen een beginnersset met de volledige set (snare, toms, bass drum), hardware (alle standaards en pedalen) en cimbalen. In andere winkels worden de kit en de cimbalen afzonderlijk verkocht. Het is het waard om verschillende winkels te bezoeken en te zien wat ze beschikbaar hebben. Veel drummers kiezen ervoor om de kit los van de hardware te kopen, zodat ze precies het geluid kunnen krijgen dat ze van elk onderdeel van de kit willen, vooral met betrekking tot cimbalen.


Leren van je eerste ritmes

Wanneer je de drums voor het eerst begint te spelen, is het belangrijk om te onthouden dat het beter is om een eenvoudige beat goed te doen dan een complexe beat. Er is veel coördinatie nodig met het bespelen van de drums, wat het instrument zo moeilijk maakt. Als je je eerste beats / grooves leert, probeer je dan echt te focussen om alles op het juiste moment te raken. Begin langzaam en eenvoudig, dan kun je opbouwen naar meer complexe, snellere beats.

Zitten aan de kit

Postuur is belangrijk bij het bespelen van een muziekinstrument, maar vooral belangrijk bij het bespelen van de drums als je voor langere tijd gaat zitten. Hier zijn een paar tips om mee te beginnen:

  • De stoel moet zodanig worden geplaatst dat de dijen volledig horizontaal staan.

  • De snaredrum kan vrij gemakkelijk worden aangepast en moet ongeveer dezelfde hoogte hebben als de riem.

  • De hi-hat moet hoger zijn dan de snaredrum - zoveel hoger dat je met gekruiste handen zou kunnen spelen. De rechterhand op de hi-hat en linkerhand op de snare-drum. De toms moeten worden aangepast zodat ze schuin staan waar je ze kunt bereiken zonder je armen te hoeven draaien.

  • De cimbalen moeten zich op een afstand bevinden waar je ze gemakkelijk kunt bereiken. Het ophangen is ook belangrijk. Ze kunnen gemakkelijk beschadigd raken door ze te overbelasten. Ze mogen niet horizontaal staan maar moeten in een kleine hoek naar de navel van de drummer wijzen.

Dit is een geweldig startpunt om vanuit te werken, maar vergeet niet om ervoor te zorgen dat het voor jou comfortabel is en werkt voor welke stijlen en genres je speelt.


Wil je graag drums leren spelen? Onze docenten staan klaar om je te helpen!

Drumles via Muziekonderwijs

Muziekonderwijs is een platform dat ervoor zorgt dat muziekdocenten en leerlingen met elkaar in verbinding worden gebracht. Muziekonderwijs biedt gemak voor de docent en leerlingen door middel van een online boeking- en chat systeem.
Bij Muziekonderwijs kan je lessen boeken bij ervaren muziekdocenten die aan onze toelatingseisen hebben voldaan.
Vanuit Nederland ondersteunt een team van medewerkers de docenten en leerlingen met o.a. administratie en communicatie.
Voor vragen over de muziekles en lesplanning kan je contact op nemen met de desbetreffende docent.
Voor andere vragen kan je contact opnemen met het Muziekonderwijs hoofdkantoor via [email protected].

Kies jouw muziekdocent hier