Leer basgitaar spelen


2 mensen spelen gitaar en basgitaar


Leer basgitaar spelen

De gitaar en basgitaar zijn bekende instrumenten die een grote rol spelen in vele muzikale omgevingen. De veelzijdigheid maakt deel uit van vele genres waar het zowel in de ritmesectie en als solo-instrument werkt. Klassieke gitaristen benutten deze veelzijdigheid vooral goed - we horen zowel melodie als harmonische begeleiding op hetzelfde moment.


Inhoud

  1. Het stemmen van een basgitaar

  2. Leer snaren vervangen

  3. Onderhoud en set-up

  4. Speel een liedje

  5. Krijg basgitaar lessen

1. Het stemmen van een basgitaar

Voordat je op je gitaar kan spelen, moet je weten hoe je hem stemt. Om je gitaar te spelen moet deze in harmonie zijn. Dit betekent dat de zes snaren elk een bepaalde toon moeten hebben, zodat het bij het spelen van een noot goed klinkt. Elke snaar wordt gestemd door de stemmechanieken van de bovenkant van de gitaar (kop) te draaien.

De standaard manier om gitaar te stemmen, waar de meeste nummers mee geschreven zijn, is EADGBE. Elke letter vertegenwoordigt de toon waarop de string moet worden afgestemd. De bovenste reeks (de dikste) moet op E worden afgestemd. De tweede van boven moet op A worden afgestemd. De derde van boven moet op D worden afgestemd enzovoort.

Een truc voor het onthouden van elke noot van de snaren: Eat All Day Get Big Easy te onthouden. Als je dit onthoud, vergeet je de volgorde van de noten nooit meer.

Voor het stemmen van de gitaar zijn er verschillende hulpmiddelen die van grote hulp kunnen zijn. Veel mensen gebruiken een digitale tuner met een LED-display die aangeeft hoeveel je de koppen van de gitaar moet draaien om de gewenste noot te krijgen. Deze kunnen in alle muziekwinkels worden gekocht en hoeven niet per se veel te kosten. Je kunt ook tuner-pedalen en zelfs apps voor je smartphone krijgen die je kunnen helpen.


2. Leer snaren vervangen

Ben jij de ongelukkige die een snaar heeft gebroken? Dan is dit een handleiding voor het vervangen van je gitaarsnaren. Maak je geen zorgen als dit af en toe gebeurt. Maar als het vaak gebeurt, kan er een probleem zijn met je gitaar set-up of zelfs met je techniek!


3. Onderhoud en set-up

De hals

nek basgitaar stemmen

De hals van de basgitaar is iets krom getrokken wanneer je hem in de speelpositie houdt. Dit is de correcte set-up. Dit kan worden aangepast met de truss-rod, een lange metalen staaf die zich in de hals bevind en die kan worden vastgedraaid of losgemaakt om de spanning op de hals te verlichten.

Als de hals te recht is, zoemen de snaren op de fretten en moet de truss rod worden vastgedraaid. Zoek hulp van een professional als je geen ervaring hebt met het aanpassen van de hals op je basgitaar. Als je de truss rod, aanspant of losser maakt, kan dit problemen in de hals opleveren.

Actie

De afstand tussen de fretten en de snaren en dus de hoeveelheid druk die nodig is om een helder geluid te maken, wordt omschreven als de actie van de gitaar. Sommige spelers geven de voorkeur aan een hoge actie vanwege het geluid dat het instrument geeft. Voor beginners is een lagere actie aanbevolen. Dit kan gedaan worden door de hoogte van de snaren op de brug aan te passen.

Om de snaarhoogte te veranderen, moeten de schroeven worden aangepast. Wanneer de snaren laag zijn maar niet tegen de fret zoemen, is de opstelling correct.

Schaallengte

schaallengte gitaar

De schaal is de lengte van het zadel tot de brug, die ook kan worden aangepast. Als de schaal verkeerd is afgesteld, zijn de fretten ook niet goed afgesteld. Op de achterkant van het zadel zitten twee schroeven. Je kunt deze voor- en achteruit aanpassen. Dit verhoogt of verlaagt de lengte van de strings.

Als je een tuner hebt, kun je elke snaar afstellen en dan moet dezelfde noot een octaaf hoger (op de twaalfde fret) ook op de toonhoogte staan. Als de schaal niet correct is, wordt de noot op de twaalfde fret niet afgestemd.

Om ervoor te zorgen dat de snaren niet tegen het fretboard zoemen, zijn nieuwe basgitaren uit de fabriek vaak niet nauwkeurig afgesteld. Daarom is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de set-up bij het kopen van een nieuwe basgitaar.


4. Speel een liedje

Wil je een liedje op je basgitaar kunnen spelen? Blijf lezen! Songs kunnen veel verschillende akkoordprogressies hebben en hoewel sommige akkoorden niet goed samen klinken, zijn er geen strikte regels over welke je wel of niet samen kunt spelen.

Probeer eens een deel van het eerder getoonde in andere volgorde te spelen. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar je zult het onder de knie krijgen.

Een gemakkelijk nummer om mee te beginnen is 'Row row row your boat'. Probeer het D-akkoord helemaal mee te spelen. Probeer het! Als je meer liedjes op de gitaar wilt leren, blijf dan op de hoogte van de Muziekonderwijs.nl 'How To' artikelen over het spelen van beroemde nummers.


5. Krijg basgitaar lessen

Bij Muziekonderwijs.nl kun je basgitaar les krijgen van ervaren op geleide leraren. Onze vakkundige docenten zijn volledig opgeleid en gekwalificeerd en kunnen je uren tijd besparen door goed technisch advies te geven.

Een van de krachtigste leermiddelen is het vermogen om vragen te stellen. Onze docenten geven je deze kracht, misschien zelfs in je eigen huis! Tot slot kun je hier enkele van onze muziekdocenten uit het hele land vinden:

Basgitaar lessen in Amsterdam

Bekijk hier de lijst met basgitaar docenten in Amsterdam

Basgitaar lessen in Rotterdam

Bekijk hier de lijst met basgitaar docenten in Rotterdam

Basgitaar lessen in Utrecht

Bekijk hier de lijst met basgitaar docenten in Utrecht