Wil je ook online lessen?
Dit jaar hebben duizenden leerlingen genoten van online muziekles via ons online portal op Muziekonderwijs.nl.

Je kunt elk apparaat dat geschikt is voor internet gebruiken en daar is geen dure apparatuur voor nodig!
Veel van onze leerlingen zeggen dat ze zelfs sneller vooruitgang boeken als ze online leren.

Nog niet overtuigd?
Je kunt nu profiteren van onze aanbieding voor de eerste online les van 30 minuten, voor de helft van de prijs!

Bekijk ons aanbod van docenten die ook online les aanbieden

Anatomie van de trompet

De trompet bestaat uit drie delen: het mondstuk, de ventielen en de beker. Het mondstuk is het deel waar de trompettist lucht door perst om geluid te produceren. Trompettisten maken gebruik van een techniek, embouchure, tijdens het bespelen van het instrument. Embouchure is de actie van de lippen die nodig is om een blaasinstrument te kunnen bespelen. Bij trompettisten is het trillen van de lippen de reden voor geluidsproductie. Natuurtrompetten, voorgangers van de trompet zoals wij die nu kennen, konden alleen hoge tonen produceren. DIt komt omdat zij geen ventiel hadden. Moderne trompetten beschikken wel over een ventiel. Dankzij dit ventiel kan een trompet verschillende tonen maken en is het dus een volwaardig melodie-instrument. Wanneer een ventiel ingedrukt wordt, wordt de lucht in de trompet omgeleid door een langere buis waardoor het geluid lager wordt. De beker van de trompet heeft als functie om het geluid harder te maken. Zacht spelen is zeker een optie, maar een trompet moet in een orkest wel verstaanbaar zijn. Bekers zijn heel dun en kwetsbaar en hebben dus vaak beschermranden.

In de muziekwereld

Een karakteristiek van de trompet is dat het hoog klinkt en een heldere, doordringende toon heeft. De trompet kan bij heel veel verschillende muziekstijlen gebruikt worden. Klassieke stukken gebruiken trompetten in symfonieorkesten, maar ook jazz- en popmuziek houdt van trompetten gebruiken. Een wereldberoemde trompettist was Louis Armstrong. Hij was een jazzmuzikant. Hoewel hij in de jaren-20 beroemd was, is hij nog steeds bekend. Één van zijn bekendste liedjes is ‘What a Wonderful World’. Armstrong kon elk ritme, elke melodie en elke klank produceren op een trompet. Hij heeft waarschijnlijk alle deuntjes gespeeld die je je maar kunt bedenken. De trompet werd in de jazzmuziek gebruikt om een scala aan tonen te produceren en verdiende vaak een solo in een lied. Deze solo was soms totaal geïmproviseerd. Een waanzinnig bekend orkest is het Metropole Orkest. Dit orkest heeft al vier Grammy’s gewonnen. In orkesten volgen trompetten de bladmuziek die het hele orkest voor zich heeft. Hoewel er wel verschillende tonen worden geproduceerd, is het minder snel en niet geïmproviseerd.

Trompetlessen

Zin om trompet te leren spelen en woont u in Enschede of omstreken? Bij muziekonderwijs.nl is het mogelijk om lessen te volgen waar, wanneer en met wie je wil. Alle docenten zijn gekwalificeerd en voldoen aan de toelatingseisen die wij stellen. Hiermee verzekeren wij goed en leerzaam muziekonderwijs. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met [email protected] of bel 085 833 99 83.

Muziekonderwijs.nl | Gemaakt met liefde voor muziek | Musikk-undervisning.no | Musikundervisning.dk | MusicTutors.co.uk | Blog | Artikelen